U trendu

Multimedijalne Plantronics slušalice

Britanska firma Plantroniks, od svog osnivanja 1962. godine, spadala je u sam vrh proizvođača akustične opreme i elektronike. Do pre nekoliko godina njihov proizvodni program pokrivao je isključivo tržište profesionalnih uređaja i opreme za vojsku i kosmičke projekte. Zanimljivo je da je pri prvom sletanju na Mesec kosmonautska ekipa imala mikrofone proizvedene u ovoj firmi („Ovo je mali korak za čoveka ali veliki za čovečanstvo“ antologijska je rečenica izgovorena upravo pred njihovim mikrofonom). Međutim, prilagođavajući se tržištu, Plantroniks se pojavljuje i u oblasti komercijalne elektronike, vremenom sve više jačajući svoje prisustvo. Nedavno su se pojavili i kod nas sa širokim asortimanom audio i komunikacione opreme (proizvodni program „Telefonije“).

Posebno je zanimljiva njihova ponuda multimedijalnih slušalica, koja pokriva različite zahteve, a i mogućnosti korisnika. Sadrži tri modela sa oznakama HS1, LS1 i SR1. Prva dva modela predstavljaju kompletne Hi-Fi stereo sisteme sa integrisanim mikrofonom, dok je treći model u mono sistemu.

Najkvalitetniji je model HS1, slušalica gotovo profesionalnog kvaliteta pogodna za reprodukciju multimedijalnih zvučnih sadržaja, komunikaciju preko Interneta i komandovanje glasom. Mikrofon se može podesiti tako da skuplja širok opseg zvukova iz okoline ili da usmereno filtrira zvuk, posebno onaj koji dolazi s prednje strane i koji je potrebno maksimalno pojačati. Slušalica sadrži on-off preklopnik i potenciometar za regulaciju intenziteta zvuka na samom kablu koji je povezuje sa zvučnom karticom. Izuzetno je dobrih karakteristika, širokog spektra zvukova, čistih, preciznih visokih tonova i neverovatnog intenziteta basova, potpuno bez izobličenja. Ovakve karakteristike apsolutno se mogu porediti sa karakteristikama profesionalnih studijskih slušalica. Ergonomski je oblikovana, pogodna za dugo nošenje. Mikrofon je pokretan, rotiranjem se postavlja u optimalan položaj. Cena ovog modela je oko 80 dolara što, s obzirom na karakteristike i u poređenju sa cenom profesionalnih slušalica, nije mnogo.

Model LS1 sličan je po funkcijama, obliku i karakteristikama prethodnom modelu. Razlika je u kvalitetu, pre svega u intenzitetu basova. Ipak, daje dosta dobru čistoću zvuka i jasne visoke tonove. Namenjen je širem tržištu sa skromnijim zahtevima a cena je oko 50 dolara. SR1 je znatno nižeg kvaliteta. Namenjen je najširem tržištu a prvenstveno se koristi za kućne i kancelarijske komunikacije, konferencije i dr.

Sa svojim modelima Plantronics će naći svoje mesto na svetskom tržištu. Što se našeg tržišta tiče, realnost pokazuje da se kod nas uglavnom traže jeftinije komponente. Međutim, postoje primene koje zahtevaju najviši kvalitet. U takvom slučaju dobar izbor mogu da budu slušalice HS1 i LS1, posebno s obzirom na davno potvrđenu parolu: „Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.