U trendu

Muzičko piratstvo je nemoguće sprečiti (II deo)

O uzaludnosti napora muzičke industrije u borbi protiv peer-to-peer tehnologije govori i najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija Microsoft, a koje odgovara na pitanje kakve su šanse izdavača da onemoguće razmenu muzike zaštićene autorskim pravima. Zaključak istraživanja je da sve savršeniji softver za razmenu, njegova sve veća raširenost, kao i sve bolja organizacija u razmeni fajlova, onemogućavaju sprečavanje slobodne razmene muzičkih datoteka.

Uz to, sve šira rasprostranjenost CD i DVD uređaja sa mogućnošću narezivanja diskova čini napore muzičke industrije još besmislenijim, jer je nemoguće kontrolisati ko i šta narezuje i šta radi sa kopijama diskova. Prema mišljenju stručnjaka iz Microsoft-a, jedini efikasan način borbe protiv piratstva jeste snižavanje cene diskova. Naime, poslednjih godina diskovi su postajali sve skuplji, a da za to ne postoji nijedno drugo opravdanje osim neutažive želje muzičke industrije za što većim profitom.

Potvrda ovakvih stavova postoji i u obliku sudske presude koja je krajem septembra proglasila neke od najvećih muzičkih izdavača i prodavaca diskova krivim za „štimovanje“ cena i uticanje na celokupno tržište. Cene su, po mišljenju suda, držane na neopravdano visokom nivou, kompanije su koristile svoju moć i monopolski položaj da ih dodatno povise, pa je i usledila kazna od 143 miliona dolara.

U nemogućnosti da spreče razmenu fajlova preko Interneta veliki izdavači pokušali su da makar spreče slobodno kopiranje diskova. Prvi diskovi sa novim sistemom zaštite pojavili su se u prodavnicama u maju ove godine, ali pokazalo se da su kompanije Sony, Epic i Columbia preterale u tome, jer diskovi ne samo da ne mogu da se kopiraju već i ne rade na kompjuterima, a nije ih moguće preslušati ni na nekim malo starijim CD uređajima! U diskove na kojima se nalazi upozorenje „Will not play on PC/Mac“ spadaju novi Šakirin album, muzika iz filma „Klonovi napadaju“, kao i izdanja Nataše Imbrulje, Dženifer Lopez i Selin Dion.

U pojedinim slučajevima kupci zaštićenih diskova prijavili su da diskove ne mogu da preslušaju ni na najnovijim audio-uređajima, kao i da su im kompjuteri „krahirali“ prilikom pokušaja da reprodukuju CD. Selin Dion je najveća „štetočina“ – njeno izdanje uspelo je da izazove čak i štetu na hardveru računara iMac, što je i potvrđeno u nekoliko ovlašćenih servisa u Velikoj Britaniji.

Spisak problema koje izazivaju diskovi sa novom zaštitom, kao i uređaja na kojima je došlo do problema, prilično je dugačak. U Velikoj Britaniji pokrenuta je i kampanja za zaštitu potrošačkih prava – u eventualnoj sudskoj parnici velike kompanije mogu se nadati samo najgorem. Ne samo da su prekršile pravila i standarde koji dozvoljavaju pravljenje jedne kopije bilo kog digitalnog sadržaja već novom tehnologijom izazivaju i štetu na uređajima pomoću kojih je pokušano preslušavanje.

(Nastaviće se…)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.