Najbrže 3D igre na mobilnom telefonu

Kompanija LG Electronics (LGE) napravila je mobilni telefon koji podržava najbrže trodimenzionalne video-igre. Telefon zasad nema neku posebnu oznaku – na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu promovisan je kao „3D Game-Phone“. Među posetiocima tog sajma, posebno pasioniranim ljubiteljima video-igara, pobudio je veliko interesovanje.

Velika brzina trodimenzionalnih igara kod ovog telefona ostvarena je ugradnjom vrlo brzog grafičkog akceleratorskog čipa. To je dosad najbrži čip u mobilnom telefonu – iscrtava milion poligona u jednoj sekundi. U poređenju sa dosadašnjim modelima mobilnih telefona sa trodimenzionalnim igrama to je pet puta brže (kod njih se iscrtava 200.000 poligona u sekundi). Veća brzina omogućava dobijanje realističnije 3D grafike i više vremena za igru.

Pored te atraktivne mogućnosti, ovaj telefon odlikuje se i drugim naprednim mogućnostima. Dizajn mu je specifičan – preklapa se, a otvaranjem se pojavljuje LCD ekran dijagonale 2,2 inča i QVGA rezolucije (320 x 240 piksela). Dovoljno je velik, kvalitetan i pogodan za trodimenzionalne video-igre. Ovaj mobilni telefon ima i ugrađenu digitalnu kameru sa rezolucijom od 1,3 megapiksela.

Specifičnom dizajnu telefona najviše doprinosi neobična tastatura. Ona je prilagođena korišćenju pomoću obe ruke, kako bi korisnici dobili potpuno isti osećaj kao da koriste RS ili neku od igračkih konzola. Pored standardnih tastera za slova i brojeve i tastera za navigaciju u četiri smera, ima i dodatne senzore ubrzanja za kontrolu pokreta pri igri pomeranjem gore-dole ili levo-desno.

Trodimenzionalne video-igre za ovaj mobilni telefon realizuje Nexon – kompanija specijalizovana za tu oblast. Njeni proizvodi uskoro će se pojaviti na tržištu. To će se verovatno desiti u vreme pojave i ovog mobilnog telefona. Kako je najavljeno, on će se u Koreji pojaviti do kraja prve polovine 2005. godine. Zatim će uslediti njegova pojava na evropskom i severnoameričkom tržištu. S obzirom na njegove mogućnosti, očekuje se dosta visoka cena, pa će on prvenstveno biti namenjen fanatičnim ljubiteljima video-igara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.