Najjeftiniji „Nokijin“ telefon

S cenom od 35 evra Nokia 1209 je verovatno najjeftiniji model poznatog proizvođača iz Finske. Ovaj model je zamenio prethodni iz iste kategorije, s oznakom Nokia 1208. Iako se odlikuje vrlo skromnim karakteristikama, potpuno u skladu sa svojom cenom, Nokia 1209 ima i neke specifičnosti i mogućnosti kojima se ne mogu pohvaliti ni mnogo skuplji modeli.
Nokia je ovaj model u potpunosti prilagodila siromašnoj populaciji, a u tu kategoriju se može svrstati dobar deo sveta. U razvijenijim zemljama posedovanje mobilnog telefona potpuno je razumljiva stvar, a veliki broj ljudi ima i više telefona i telefonskih brojeva. Uzevši u obzir to da ima i siromašnih ljudi, kojima je i cena od 35 dolara visoka, Nokia je omogućila da ovaj model može nezavisno koristiti i više korisnika. Naime, on podržava pet posebnih imenika i aplikaciju za specifikaciju poziva pet različitih korisnika. Na taj način se tačno može znati koliko je svaki od pet korisnika potrošio vremena i novca.
Pored ove specifičnosti, karakteristike ovog modela su vrlo skromne. Vrlo je malo unapređen u odnosu na prethodni najskromniji model – 1208. Nokia 1209 je model koji podržava dva opsega GSM mreže (900 i 1.800 MHz), s dimenzijama 102 x 44 x 18 mm i težinom od 79 grama. Ima mali ekran skromnog kvaliteta (CSTN), s rezolucijom 96 x 68 piksela i 65.000 boja. Napaja se baterijama koje obezbeđuju sedam sati rada u režimu razgovora i 15 dana rada u režimu čekanja.
Sve komponente prilagođene su što jednostavnijoj i jeftinijoj primeni. Baterije (BL-5C tipa) i punjač (AC-3) pripadaju najprisutnijim tipovima tog pribora na tržištu, pa se do njih može doći lako i jeftino. Napredne mogućnosti i karakteristike kod ovog modela su izostavljene. On ne podržava ni tehnologije za prenos podataka, ni bežičnu Bluetooth tehnologiju, a nema ni slot za memorijsku karticu radi proširenja memorijskog prostora. Bez obzira na sve to, ono što je najvažnije i što se od mobilnog telefona očekuje on u potpunosti ispunjava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.