Najnovija zaštita razbijena običnim markerom

Velike izdavačke kuće, poput kompanija Sony, Epic i Columbia, započele su sa primenom novog sistema zaštite muzičkih kompakt diskova kojim žele da spreče njihovo kopiranje; čini se, međutim, da su u tome preterale, jer diskovi ne samo da ne mogu da se kopiraju već i ne rade na kompjuterima, a nije ih moguće preslušati ni na nekim malo starijim CD uređajima! U diskove na kojima se nalazi upozorenje „Will not play on PC/Mac“ spadaju novi Šakirin album, muzika iz filma „Klonovi napadaju“, kao i najnovija izdanja Nataše Imbrulje, Dženifer Lopez i Selin Dion.

U nekim slučajevima, kupci zaštićenih diskova prijavljuju da diskove ne mogu da preslušaju ni na najnovijim audio uređajima, kao i da su im kompjuteri „krahirali“ prilikom pokušaja da reprodukuju CD. Selin Dion je najveća „štetočina“ – njeno izdanje je uspelo da izazove čak i štetu na hardveru računara iMac, što je i potvrđeno u nekoliko ovlašćenih servisa u Velikoj Britaniji.

Spisak problema koje izazivaju diskovi sa novom zaštitom, kao i uređaja na kojima je do problema došlo, prilično je dugačak. U Velikoj Britaniji je već pokrenuta kampanja za zaštitu potrošačkih prava – u eventualnoj sudskoj parnici, velike kompanije se mogu nadati samo najgorem. Ne samo da su prekršile pravila i standarde koji dozvoljavaju pravljenje jedne kopije bilo kog digitalnog sadržaja već novom tehnologijom izazivaju i štetu na uređajima pomoću kojih je pokušano preslušavanje.

Sony je već pomenuti disk Selin Dion zaštitio tehnologijom koja nosi naziv Key2Audio, a koja je, prema tvrdnjama novinara agencije Rojters, uspešno razbijena – najobičnijim markerom. Ispitujući verodostojnost tvrdnji koje su se pojavile na Internetu, a prema kojima je za zaobilaženje zaštite dovoljan flomaster, novinari su kupili disk kanadske pevačice i probali da ga preslušaju na kompjuteru. Pošto je pokušaj propao, ivicu sjajne strane diska obojili su markerom, posle čega je disk svirao, a moguće ga je bilo i iskopirati na hard disk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.