Najveći organski ekran na svetu

LCD ekrani definitivno zamenjuju CRT tehnologiju. Međutim, već se razvijaju (i počinje se sa njihovom primenom) nove tehnologije displeja, koje će zameniti aktuelnu LCD tehnologiju. Jedna od alternativnih tehnologija budućnosti je OLED (Organic Light-Emitting Diode). Zasniva se na organskim materijama koje pokazuju sposobnost emitovanja svetlosti kada se izlože delovanju električnog napona. Najnoviji proizvod ove tehnologije, ekran sa rekordnom veličinom, napravila je kompanija Seiko Epson.

Kompanija Seiko Epson je širokoj javnosti mnogo poznatija po svojim štampačima. Međutim, želeći da proširi delokrug svog rada, ona je još pre godinu dana (juna 2003. godine) otvorila liniju proizvodnje TV uređaja. Na američko tržište lansirala je TV prijemnik pod nazivom Livingston LCD. To je TV prijemnik visoke rezolucije i širokog formata. Takođe je razvila i tehnologiju inkjet procesa nanošenja organske materije na TFT supstrat (podlogu) velikih dimenzija. Upravo ta tehnologija predstavljala je osnovu za realizaciju OLED ekrana.

Osnovna i najznačajnija prednost OLED tehnologije u odnosu na LCD tehnologiju je mogućnost samoemitovanja svetlosti, bez potrebe za postojanjem pozadinskog svetla, kao što je to slučaj kod LCD tehnologije. Na taj način OLED tehnologijom mogu se ostvariti ekrani znatno manje debljine (ne sadrže ploču za pozadinsko osvetljenje). Takođe, zahtevaju i manji napon napajanja, to jest troše manje energije od LCD ekrana.

Na tržištu već postoje ekrani realizovani ovom tehnologijom. Međutim, to su uglavnom ekrani malih dimenzija, namenjeni mobilnim telefonima ili digitalnim fotoaparatima (dijagonale nešto veće od dva inča). Kompanija Epson je među prvima počela sa realizacijom OLED ekrana većih dimenzija. Njen najnoviji proizvod je 40-inčni OLED ekran, čiji je prototip prikazan 18. maja ove godine. Ekran je sa punim kolorom i predstavlja najveći ekran te vrste u svetu. Komercijalizacija ovog Epson-ovog novog proizvoda očekuje se u 2007. godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.