Najveći solarni park na svetu

Američka kompanija First Solar i vlasti NR Kine zaključile su preliminarni sporazum o izgradnji najvećeg kompleksa solarnih baterija kapaciteta dva gigavata (2.000 megavata) na svetu. Projekat će biti realizovan u Unutrašnjoj Mongoliji, autonomnom regionu na severu zemlje. Po proračunima projektanata, to će biti dovoljno da se energijom snabde tri miliona kineskih domova. Kako piše Njujork tajms, američka kompanija takođe planira da u Kini izgradi zavod za proizvodnju solarnih baterija u vidu tankih folija. Po rečima predsednika kompanije Majka Eherna, za First Solar je posebno važno što su kineske vlasti odobrile realizaciju tako velikog projekta jednoj stranoj kompaniji.
Kompleks First Solar biće jedan od osnovnih segmenata energetskog parka, izgrađen u okolini grada Ordosa. Nakon izgradnje, kapacitet kompleksa, koji će koristiti isključivo obnavljive izvore energije, izneće 11,9 gigavata. Kako se očekuje, 6,9 gigavata te energije proizvodiće generatori na vetar, 3,9 gigavata davaće solarne baterije, a još 720 megavata obezbediće heliotermalni kompleksi koji akumuliraju solarnu svetlost radi njenog transformisanja u toplotu.
First Solar planira da okonča svoj deo radova do 2019. godine. Kako je Ehern izjavio, projekat koji razrađuje njegova kompanija po dimenzijama se može uporediti sa nuklearnom elektranom, a uspeh projekta će dokazati vitalnost i konkurentnu sposobnost krupnodimenzionalnih kompleksa solarnih baterija. Do okončanja radova u Unutrašnjoj Mongoliji najveći u svetu i dalje će biti kompleks Topaz, koji je First Solar izgradio u Kaliforniji. Vrednost ambicioznog projekta zasad nije poznata. Po Ehernovim rečima, za izgradnju sličnog kompleksa u SAD danas bi trebalo potrošiti pet-šest milijardi dolara, ali Kina kao zemlja s jeftinom radnom snagom može podići najveći solarni park na svetu i s manje para.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.