Najzad pravi robot usisivač!

A sada – predstavljamo vam san i verovatno budućeg najboljeg prijatelja svake domaćice: Electrolux Trilobite. Proizvod planktonskog imena zapravo je prvi potpuno automatizovani robot usisivač i proizvod je firme Electrolux, preciznije rečeno, njene fabrike u švedskom gradu Vesterviku.

U prodaji širom Evrope ovaj simpatični kućni “companion” pojaviće se već do Nove godine.

Trilobite je rezultat napornog višegodišnjeg istraživačkog rada u kompaniji Electrolux, a njegov je prototip javnosti predstavljen još 1997. godine.

Tehničke karakteristike: visok je 13 centimetara, širok, tj. prečnika je 35 centimetara, što mu omogućuje da bude u stanju da jednostavno počisti prljavštinu čak i ispod kreveta. Po prostoriji “gleda” i kreće se uz pomoć ultrazvučnog sonara, slično kao što to rade slepi miševi.

Prema tvrdnjama proizvođača, ovaj simpatični mališa može da pokrije 95 odsto površine kuće, što je izuzetan napredak u poređenju sa statističkim podacima prema kojima “ljudski navođeni” usisivači postižu prosečnu pokrivenost od svega 60% površine.

Kada se baterije skoro isprazne, Trilobite sam odlazi na “novu porciju” do svoje bazne stanice koja je spojena sa izvorom električne energije (tj. uključena u utikač, srpski rečeno). Ako ga je punjenje prekinulo u pola čišćenja, vratiće se na mesto gde je prekinuo posao i nastaviće ga, čisteći samo onaj deo koji nije već očistio.

Upravljanje ovim uređajem je jednostavno i obavlja se preko LCD panela. Korisnik može da odabere tri korisnička “moda” – normalno, brzo i čišćenje samo delova sobe. Prašina se skuplja pomoću gumenih lamela i uvlači u posebno skladište, tako da ovaj usisivač ne iziskuje papirne ili tekstilne vreće, svakom ko je ikada “stao za usisivač” omraženi deo cele aparature.

Cena je, za sada, ipak sve samo ne popularna: iznosiće oko 1.500 evra, ali se može očekivati da, sa popularizacijom novog tehnološkog standarda, dođe u razumne okvire uobičajenih kućnih aparata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.