Nakon godinu dana u svemiru, oni više nisu bili isti

Znanstvenici NASA-e otkrili su u studiji na blizancima astronautima kako putovanje u svemir drastično može da promeni biologiju čoveka i ekspresiju gena. Studija još nije objavljena, ali prvi rezultati pokazuju značajne razlike između braće Skota i Marka Kelija.

Dok je Skot odleteo na godišnju misiju na ISS, njegov brat Mark ostao je na Zemlji. Obojica su učestvovala u velikom eksperimentu u kom su se proučavale fizičke i genetske razlike kako bi se otkrilo na koje sve načine život u uslovima mikrogravitacije utiče na Skotovo telo. Naučnici su od braće zbog toga uzeli niz uzoraka ranije, za vreme i nakon njegovog boravka na stanici, prenosi PBS.

Iako su braća identični blizanci, uzroci koje su uzimali pokazali su kako su se s vremenom njihova tela razlikovala, čak i u genetskom izražaju. Skoro svi su uočili razlike među braćom, rekao je genetičar Kristofer Mejson, prenosi Nature.

Nakon Skotovog povratka na Zemlju, naučnici su otkrili da su zaštitne strukture na krajevima hromozoma bile duže nego kod Marka. U međuvremenu su se vratile na uobičajenu dužinu, ali istraživači sada proučavaju strukture drugih astronauta, kako bi otkrili kako je život u svemiru uzrokovao njihovo produžavanje. Kod Skota su otkrili i manje DNK metilacije, modifikacije DNK gde se određeni molekuli dodaju na DNK, dok je kod Marka zabeležen rast. Ali još ne znaju zašto.

NASA ovom studijom pokušava da otkrije više o učincima produženog boravka u mikrogravitaciji, posebno u kontekstu planiranog puta na Mars. Otkrića iz studije na braći Keli pomoći će naučnicima kako bi se borili sa učincima dugotrajnog putovanja, kako bi takve misije ostavile manje posledice na tela astronauta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.