NASA tvrdi: Na Jupiteru i Saturnu sigurno postoje uslovi za život (video)

„Ovo je veliki dan za nauku u NASA-i. Naš prvi cilj je da unapredimo život na Zemlji. Mi takođe želimo da sprovedemo istraživanja u dubokom svemiru kako bismo shvatili procese koje nikada do sada nismo razumeli. Treća tema je ova koju danas predstavljamo. To je temeljno pitanje koje je obuzimalo mnoge kroz prošlost, a sada se nadamo da možemo odgovoriti na njega – postoji li život negde drugde. Ovde na Zemlji postoje mnoge stvari koje omogućuju razvoj života“rekao je voditelj konferencije Tomas Zurbuhen, administrator u Science Mission Directorate u Vašingtonu.

„Postoji voda u tekućem obliku, imamo magnetsko polje koje nas štiti od opasnosti u svemiru. S ovim istraživanjima napravili smo veliki korak u potrazi za odgovorom postoji li život u svemiru“, dodao je Zurbuhen.

Nova istraživanja Hublea i letelice Kazini pokazuju da bi uslovi pogodni za život mogli da postoje na Saturnovom mesecu Enkeladu, ali i na Jupiterovom mesecu Evropa.

Enkelad ima gotovo sve što je potrebno za život kakav postoji na Zemlji – amonijak, CO2 i vodonik, kao i neke organske stvari. Vodonk, otkriven u oblacima vode i leda koji izbijaju iz gejzira na mesecu, mogao bi da bude temelj za život, slično kao na Zemlji. On bi mogao da bude temelj hemijske energije za lanac sličan kakav postoji u uz hidrotermalne izvore u dubinama okeana na Zemlji.

Osim toga podaci pokazuju da je temperatura u okeanu pod ledenom korom najviša u upravo području tigrovih pruga iz kog dolaze gejziri koji izbacuju vodu daleko u svemir. Te gejzire istraživala je letelica Kazini.

Sve to ukazuje da bi Enkelad mogao da imati jednostanične organizme ili čak složenije oblike života. Slično važi i za Jupiterov mesec Evropu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.