U trendu

NATO planira da uloži 3 milijarde evra u nove tehnologije

NATO planira da uloži tri milijarde evra da unapredi satelitske i kompjuterske tehnologije u naredne tri godine, u vreme kada se Alijansa suočava sa novim pretnjama, rekao je visoki zvaničnik NATO, koji nije želeo da bude imenovan.

U nastojanju da spreči hakere i druge pretnje, uključujući iranske rakete, ulaganja NATO pokazuju da su sukobi sve veći na mreži kao i na moru, kopnu i u vazduhu, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik u Informaciono-komunikacionom odseku NATO, izjavio je da planovi podrazumevaju investiranje 1,7 milijardi evra u satelitske komunikacije za veću podršku vojnim trupama i brodovima širom alijanse kao i za pomoć pri korišćenju bespilotnih letelica ili dronova.

Predlozi, za koje neka ulaganja moraju da odobre vlade država članica Alijanse, takođe predviđaju ulaganje 800 miliona evra u kompjuterske sisteme koji pomažu upravljane vazdušne i raketne odbrane, rekao je zvaničnik.

Na unapređenje zaštite 32 glavne lokacije NATO od sajber napada biće uložen 71 milion evra.

Još 180 miliona evra biće uloženo u sprovođenje sigurnijih mobilnih komunikacija vojnika Alijanse na terenu.

NATO će o potrebnim sredstvima predstaviti detaljan plan na konferenciji u Otavi u aprilu, a zatim će započeti licitaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar