U trendu

Naučnici savetuju: Deaktivirajte Fejsbuk i sačuvajte mentalno zdravlje

Deaktiviranje Fejsbuka na samo četiri nedelje može da dovede do poboljšanja mentalnog zdravlja ljudi, pokazuje nova studija.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Njujorku i Univerziteta Stanford proučavali su uticaj napuštanja društvene mreže na njihovo ponašanje i stanje uma.

Studija pod nazivom “The Effective of Social Media” sprovedena je prošle godine i uključivala je 2.844 korisnika Fejsbuka koji su platformu koristili više od 15 minuta dnevno. Deaktivacija Fejsa među učesnicima rezultirala je povećanjem vanmrežnih aktivnosti poput druženja s porodicom i prijateljima. Neki su se pak pohvalili da su dobili više vremena na gledanje televizije.

Odricanje od društvenih mreža pomoglo je i da se ispitanici i subjektivno osećaju bolje. S druge strane (a uvek postoji druga strana), osobe koje su se odrekle Fejsbuka bile su slabije informisane o aktuelnim događajima.

Ispalo je da “manje prate vesti o politici i predsedniku” te da su “manje sposobni tačno da odgovore na pitanja o nedavnim događajima”, ali je nejasno da li su „neinformisani“ bili i pre nego što su se skinuli s Fejsbuka ili su postali takvi nakon napuštanja društvene mreže.

Istraživači su takođe otkrili da je veća veovatnoća da se ljudi koji su deaktivirali svoje profile više nikad ne vrate na Fejsbuk ili trajno smanje upotrebu aplikacije nakon eksperimenta.

“Naša studija nudi dosad najveće eksperimentalne dokaze o načinu na koji Fejsbuk utiče na korisnike”, napisali su autori.

“Deaktivacija profila pokrenula ih je da dobro razmisle o pozitivnim i negativnim uticajima Fejsbuka na njihove živote”, dodaje se u studiji.

U kompaniji Fejsbuk nisu bili preterano rečiti kad su ih zamolili za komentar. U izjavi za “The Washington Post” njihov portparol je rekao da Fejsbukovi timovi rade na podsticanju smislenih veza preko platforme.

“Ovo je samo jedna studija mnogih na ovu temu i treba je razmotriti na taj način”, komentar je Fejsbuka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.