Naučnici slučajno napravili bateriju koja traje 400 puta duže (foto, video)

Pravo eksperimentisnaje dovelo je naučnike do baterije koja može da traje 400 puta duže od najboljih baterija današnjice i samim tim da poboljša sve uređaje koje koristimo. Iako ćemo i dalje koristiti punjače, velika razlika je u tome što će te baterije raditi jednako kvalitetno i nakon 200.000 punjenja.

Litijumske baterije podložne su rđanju nakon što ih stalno punimo i praznimo. Taj problem nije toliko vidljiv kod telefona koje obično menjamo na svake dve godine, ali se može uočiti kod laptopova, tableta ili čak automobila.

Naučnici još nisu sigurni kako nove dugovečne baterije tačno rade. Oni već dugo traže neku alternativu litijumskim baterijama, a do sada se verovalo da bi nano-žice mogle da produže životni vek jer njihova velika površina može čuvati električni naboj, prenose mediji.

Naučnici su preko zlatnih nano-žica prevukli zaštitni sloj mangan- dioksida i zamenili litijum gustim elektrolitom u gelu koji je omogućio ogroman broj punjenja. Originalni cilj eksperimenta je bio da se napravi baterija koja će koristiti gel kako bi zadržala napon, ali kada su te nano-žice stavili u gel, otkrili su da je celi sastav snažan.

Naučnici su svesni da bi količina zlatnih nano-žica koja je potrebna mogla da podigne cenu baterija, ali predlažu kako bi nikal mogao da bude dostojna zamena za masovnu proizvodnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.