U trendu

Nckia N93i

Gledajući naslov, verovatno ste pomislili da smo napravili grešku u kucanju i umesto slova „o“ stavili „c“. Verujte da nismo i da telefoni pod imenom Nckia zaista postoje. Nije teško pogoditi ko je napravio „Nokijine“ klonove, to su definitivno mogli da urade samo Kinezi.
Pored pomenutog modela, nepoznati kineski proizvođač napravio je klonove i drugih „Nokijinih“ modela – N95, N92, Nokia 7500, ali je Nckia N93i njihov udarni model i najuspešniji klon. Vrlo je sličan originalu, s ekranom koji može da se rotira za 270 stepeni kao kod digitalnog video rikordera. Podržava GSM mrežu na opsezima 900 i 1.800 megaherca, GPRS tehnologiju za prenos podataka, WAP tehnologiju za pristup Internetu i Bluetooth tehnologiju bežičnog povezivanja. Može da posluži i kao diktafon (za snimanje glasa), zatim kao audio i video plejer, a ima i mogućnost prepoznavanja rukopisa.
Na sajtovima distributera ponuđen je kao multimedijalni telefon sa Bluetooth-om. Podržava audio i video formate 3GP, MP3 i MP4. Ugrađena kamera nije kvaliteta kao kod „Nokije“, ali, kako se navodi u specifikacijama, ima standardnu rezoluciju od dva megapiksela. Postoji i slot za memorijsku karticu microSD radi proširenja interne memorije od 493 KB. Kartica koja ide uz telefon ima, doduše, samo 128 MB. Ekran je s dijagonalom 2,4 inča i rezolucijom 240 x 320 piksela. Podrazumeva se slanje i prijem multimedijalne poruke (MMS). A sve to za samo 202 dolara i uz besplatnu isporuku.
Ali (podrazumeva se postojanje ne samo jednog „ali“), na sajtu distributera jasno stoji upozorenje da ovo nije „Nokijin“ telefon, već da se radi o kineskoj verziji, vrlo sličnoj „Nokijinom“ modelu. To nije sve. Upozorenje uključuje i obaveštenje potencijalnim kupcima da ovaj telefon kupuju na sopstveni rizik, da je on bez garancije i da se kupcima ne daje mogućnost da se predomisle (nakon kupovine, telefon se ne može vratiti). Uz sve to ide i odbijanje bilo kakve odgovornosti ukoliko telefon ne radi kako treba, ne ispunjava navedene specifikacije ili ne podržava navedene mobilne mreže operatera. Šta reći na kraju? Ako neko ima 200 dolara za bacanje, njegovo je pravo da ih baci!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.