U trendu

Nemci download-uju, Francuzi flertuju, a Italijani se druže

Iako je svet zaista postao „globalno selo“ sa pojavom Interneta, ljudi su ostali isti. Odnosno, nacije se među sobom razlikuju po navikama, mentalitetu, ponašanju, temperamentu. A da su te razlike vidljive i na mreži, pokazuju najnovija istraživanja.

Ispitivanje koje je sprovela agencija NetValue je bilo ograničeno na evropsku regiju, a za cilj je upravo imalo odgovor na pitanje kako se pripadnici različitih nacija na Internetu ponašaju i šta tamo najviše vole da rade. Rezultati su pokazali da Francuzi i Italijani više vole da chat-uju nego da komuniciraju putem email-a, da se Britanci više bave svojim buddy list-ama (listama prijatelja) nego chat-om, a da Nemci više vole da download-uju nego da komuniciraju sa drugima preko Interneta.

Što se tiče Italijana i Francuza, moguće objašnjenje leži u činjenici da su mediteranski narodi skloniji komunikaciji, spontanom sklapanju prijateljstava i flertu. Otud i njihova strast prema chat-sobama, gde se nikada ne zna koga ćete da sretnete i kakvu ćete vrstu komunikacije da ostvarite. Kada govorimo o Britancima, to što oni ne učestvuju u toj meri u „sobnim ćaskanjima“, ne znači i da nisu komunikativni. Ipak, oni vole „oprobane“ prijatelje i zato se radije odlučuju za ICQ i slične programe koji omogućuju formiranje lista prijatelja i održavanje kontakata sa njima.

U ovom istraživanju su se Nemci pokazali najmanje komunikativnima: oni najviše vole da download-uju kada su online. MP3 i razne vrste softvera su u sferi njihovog interesovanja, ali i različiti servisi za razmenu fajlova. U poređenju sa ostalim nacijama, oni u mnogo većoj meri koriste programe kao što Napster, Aimster ili Gnutella.

Ipak, rezultate istraživanja treba prihvatiti sa rezervom, jer je čest slučaj da statistike više skrivaju, nego otkrivaju i da generalizovani zaključci vode stereotipima u razmišljanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.