Nestrpljivo iščekivanje prvih UMTS-mobilnih

Još WAP-telefoni nisu uspeli pošteno da se odomaće na tržištu, a svetski operateri mobilne telefonije su već počeli sa izgradnjom nove UMTS-mreže i samo još čekaju na pojavu odgovarajućih mobilnih telefona. Pored glavne novine, video-konferencija u hodu, novi telefoni treba da omoguće i prijem raznovrsnih podataka i njihovo prikazivanje na malom ugrađenom kolor-monitoru.

Mada veliki proizvođači elektronske opreme kao što su Ericsson, Nokia, Philips, Siemens, Motorola i mnogi drugi, užurbano rade na razvoju svojih UMTS-uređaja, da li će UMTS uspeti i da li će se investicije u milijardama za dobijanje frekvencija isplatiti, bitno zavisi i od ponude Online-servisa. Primera radi, America Online (AOL) želi da ponudi manje-više identične servise kao na Internetu, samo prilagođene novim mobilnim telefonima. Smatra se da će budućim korisnicima, naročito atraktivno biti skidanje muzike i video-klipova sa Interneta.

AOL očigledno upravo pregovara sa kompanijama, novopečenim vlasnicima UMTS-licenci, o ceni usluga za krajnjeg korisnika. Ukoliko bi ona bila previsoka, ne bi bila prihvaćena na tržištu, a AOL bi se zasad povukao iz ovog projekta. Naročito muziku, finansijske i turističke informacije, vesti i igrice, AOL želi da plasira preko budućih UMTS-mobilnih telefona. Pritom, ponuda mora da bude tako oblikovana, da može da bude dostupna i pregledna na malom monitoru pomoću samo nekoliko „klikova“.

Nova generacija mobilnih telefona otvara i sasvim nove mogućnosti: pošto će Online-serviser znati lokaciju na kojoj se stranka trenutno nalazi, moguće je slanje ciljanih lokalnih informacija o hotelima ili trenutnim dešavanjima u nekom mestu. Trenutno, mnogi potencijalni kupci, međutim, još uvek sumnjaju u prednosti UMTS-a i strahuju od previsokih cena. Ipak su mobilne usluge prenosa podataka (WAP – Wireless Application Protocol) naišle na dobar prijem kod klijentele, a stope rasta tržišta su enormne. I u domenu mobilne trgovine, tzv. M-Commerce-u, UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems) otvara nove vidike. Tako npr. nemačka aviokompanija Lufthansa od novih mobilnih očekuje mogućnost proširenja svoje ponude.

Očekuje se pojava čitavog talasa novih UMTS-servisera. Već danas je svakog dana sve veći broj firmi koje nude usluge za WAP, a sa novom UMTS-tehnikom će moći da se uradi i mnogo više. Precizno predviđanje konkretnog razvoja UMTS-ponude trenutno nije moguće, ali je dinamika u toj branši neverovatno velika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.