Nokia N76: savršenstvo dizajna, pameti i multimedije

„Nokijina“ N serija pametnih mobilnih telefona već je stekla mnoge poklonike, pa se model N75 već svrstava među najtraženije i najprodavanije modele ove kategorije. Njegov naslednik – N76, doneo je i jednu novu komponentu – bogatstvo multimedijalnih mogućnosti.
Po dizajnu se može reći da je u pitanju izuzetno primamljiv i stilizovan model, pravi primerak statusnog telefona. To je preklopni model, koji po svom izgledu podseća na „Motorolin“ RAZR V3, ali sa specifičnim detaljima po kojima se od tog modela razlikuje. Tastatura mu je ravna, u sjajnoj srebrnoj boji, a u istoj boji su i stilizovani detalji sa strane. Ima dva ekrana – glavni (s rezolucijom 240 x 320 piksela) i sporedni (160 x 128 piksela). Ukupne dimenzije su mu 107 x 52 x 14 mm, a težina 115 grama.
Nokia N76 pripada pametnim mobilnim telefonima s operativnim sistemom Symbian S60 verzije 3. Ovaj operativni sistem odlična je platforma za poslovnu primenu. Pored toga, on ima odlične mogućnosti povezivanja Bluetooth, USB i 3G tehnologijama, kvalitetan web pretraživač i e-mail klijent. Elektronska pošta, kontakti i kalendar su direktno sinhronizovani sa serverom Microsoft Exchange pomoću dodatnog programa Mail for Exchange. Program se može besplatno preuzeti sa „Nokijinog“ sajta. Pored 3G mreže, Nokia N76 podržava i sva četiri aktuelna opsega GSM mreže – 850, 900, 1.800 i 1.900 MHz.
Poslovni korisnici nisu jedina ciljna grupa ovog modela. Njegove multimedijalne karakteristike su na zavidnom nivou. Ima ugrađen FM radio, glavnu i pomoćnu kameru i odličan audio plejer za reprodukciju zvuka. Upravo zahvaljujući kvalitetnom plejeru i priključku za slušalice, ovaj telefon se može smatrati pravim muzičkim telefonom. Njegova glavna kamera ima blic i rezoluciju dva megapiksela, dok pomoćna služi za obavljanje video poziva.
Interna memorija telefona je 20 megabajta, ali se ona može proširiti microSD karticom. Nažalost, uz telefon se isporučuje kartica koja ima samo 256 megabajta, što je za multimedijalne karakteristike ovog telefona zaista malo. U svakom slučaju, ove kartice se mogu nabaviti i sa znatno većim kapacitetom reda nekoliko gigabajta (uz doplatu, naravno). Uzevši sve to u obzir, jedan lep, pametan i multimedijalni muzički telefon i ne može koštati manje od njegove trenutne prosečne cene na tržištu, a ona iznosi 550 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.