U trendu

Nova rešenja Internet protokola iPv6

Kompanija Allied Telesyn, član korporacije ATI (Allied Telesis Group), jedan je od najvećih proizvođača mrežne opreme u svetu. Na nedavno održanom CeBIT-u 2004 (Hanover, od 18. do 24. marta) predstavila je svoja nova rešenja mrežne opreme zasnovana na iPv6 tehnologiji. To je novi Internet protokol (dosad se koristio iPv4) koji omogućava slanje podataka sa jednog računara na drugi. Protokol se, pre svega, odnosi na komuniciranje između računara povezanih globalnom svetskom mrežom – Internetom. Svaki računar u toj mreži ima svoju IP adresu, na osnovu koje protokol obezbeđuje da poslati paketi informacija dođu do svog odredišta.

Novi standard iPv6 će omogućiti kvalitetan pristup Internetu sa bilo kog uređaja (čak i ako su PDA uređaji ili mobilni telefoni u pitanju), a biće uveden u nekoliko narednih godina. Njegova osnovna prednost u odnosu na sadašnji protokol je 128-bitno adresiranje, što će omogućiti neuporedivo veći broj internet adresa (340 x 10 na 38; u nekom popularnijem žargonu, to bi bilo 340 trilion trilion triliona adresa). Po sadašnjem protokolu adresiranje je 32-bitno, pa je maksimalni broj adresa 4,3 x 10 na 9, to jest, popularnije 4,3 milijardi. Doneće i nova poboljšanja u performansama i mogućnostima prenosa, fleksibilnosti korišćenih uređaja i tehnologija, kao i sigurnosti podataka i sistema.

Na CeBIT-u kompanija Allied Telesyn predstavila je svoje proizvode koji će putem novog protokola omogućiti prenos multimedijalnih sadržaja do korisnika. To su dva uređaja namenjena hardverskoj podršci novog protokola – svič AT 8948 i DSL multiplekser Triple Play. Posebnu pažnju pobudio je Triple Play, uređaj koji objedinjuje tri najvažnije tehnologije za prenos multimedijalnih sadržaja – telefoniju (prenos govornog signala), tehnologiju prenosa audio/video sadržaja i tehnologiju prenosa podataka. Uz hardverska rešenja ide i odgovarajuća softverska podrška. Kompanija planira da do kraja godine predstavi i niz drugih proizvoda namenjenih efikasnoj primeni novog protokola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.