Novi domeni za novi milenijum

Prvi put posle osamdesetih godina, kada su ustanovljeni domeni na Internetu, mreža dobija nove sufikse koji bi trebalo da unesu malo reda i rasterete super-tražene .com domene. ICANN, najviše koordinatorsko telo Interneta, je doneo odluku o 7 novih sufiksa koje će korisnici moći da registruju.

Ideja o proširivanju liste domena postoji od sredine devedesetih, ali je proces odlučivanja i pokretanja procesa bio prilično spor. ICANN se na ovaj korak odlučio u 2000. godini, kada je pozvao zainteresovane strane da daju svoje predloge rešenja ovog problema. Da bi se izbegli neozbiljni ili nerelevantni predlozi, svaki predlagač je morao bespovratno da uplati sumu od 50.000 dolara, da bi zauzvrat, eventualno, stekao pravo na administraciju novog domena. O sumi koja se uplaćuje je bilo dosta polemika, ali je ICANN skretao pažnju na činjenicu da će onaj ko dobije pravo administracije zarađivati itekako mnogo naplaćivanjem registracije.

Bez obzira na visoku cenu učestvovanja, bilo je dosta predlagača i mnogo predloga, počev od .kids (za sajtove sa dečijom sadržinom i za decu) do .sex ili .xxx čija imena sama za sebe govore o čemu se radi. Predlozi su primani do oktobra, a ovog novembra je donesena i konačna odluka.

Uskoro ćemo se na mreži susretati sa sajtovim čiji su domeni .biz (rezervisano za poslovne sadržaje), .info (sajtovi opšte namene), .name (lične prezentacije), .pro (sadržaji namenjeni profesionalcima iz svih oblasti), .museums (rezervisano za muzeje), .coop (još jedan domen vezan za poslovne sadržaje) i .aero (domen za avionsku industriju).

Analitičari ukazuju na potrebu za uvođenjem novih domena, jer je „pritisak“ na stare postao dovoljno velik i teško je bilo pronaći dobro ime, a da ono već nije registrovano. Takođe je postojala potreba za klasifikacijom sadržaja i lakšim snalaženjem u već prenatrpanom svetu web-sajtova. S druge strane, postoji bojazan od novog zamaha cybersquatting-a, odnosno pojave zauzimanja imena moćnih kompanija radi dalje prodaje. Raniji primeri registracije atraktivnih adresa su donosili mnogo para onima koji su se na vreme setili, ali je u poslednje vreme nastupila „mršava“ sezona za ovakvu vrstu biznisa, jer su često kompanije tužile pojedince i uspevale da na sudu dobiju svoj domen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.