Novi propusti u operativnom sistemu Windows

Na svom sajtu Microsoft je objavio informacije o novootkrivenim propustima u operativnom sistemu Windows koji omogućuju hakerima da preuzmu kontrolu nad računarom. Tri opisana propusta odnose se na operativne sisteme Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows Server 2003 i Windows XP, a na stranicama kompanije objavljene su zakrpe pomoću kojih se ti problemi rešavaju.

Prva dva propusta omogućuju hakeru da slanjem velikih količina podataka računaru preuzme kontrolu nad njim. Treći propust, slično kao virus Blaster, pogađa komponentu koja omogućuje deljenje foldera i daljinsko upravljanje perifernim jedinicama na računaru. Slanjem velike količine podataka ovoj komponenti haker može da postigne da se sistem potpuno otvori i omogući pun pristup licu koje za to nije ovlašćeno.

Koristeći sva tri propusta i bombardujući kompjuter podacima, haker je u mogućnosti da na kompjuter instalira bilo koji program i iskoristi ga za napade na druge računare. Takođe, haker može da izazove i neku drugu vrstu štete, recimo, da formatira hard disk, ili da doda nove korisnike sa ovlašćenjima administratora. Propusti su veoma opasni, pa je Microsoft apelovao na sve korisnike njegovih operativnih sistema da odmah skinu zakrpe i instaliraju ih na svoj računar.

Posetite:

  • Zakrpe za Windows

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.