U trendu

Novosti iz sveta programa za pregledanje Interneta (1)

Posle godina dominacije Internet Explorer-a, tržište programa za pregledanje sadržaja na Internetu (web browser) je oživelo, a Microsoft-ova uzdanica polako ali sigurno gubi udeo na tržištu. U poslednjih nekoliko meseci pojavile su se nove verzije skoro svih relevantnih web browser-a. Pogledajmo šta nam novo nude. Za veoma kratko vreme izašle su nove verzije nekoliko programa, dok se preostala konkurencija sprema na taj korak i nudi korisnicima na uvid beta verzije svojih novih proizvoda. Ovde smo napravili kratak pregled novosti koje su na raspolaganju u finalnim verzijama web browser-a.
Najpopularniji alternativni program za pregledanje Interneta – Firefox, dobio je finalnu verziju 3.5. Najveću novost već su popularisali drugi programi, ali Firefox joj je dao najveću slobodu prilikom konfigurisanja. Reč je o privatnom pregledanju stranica, to jest, surfovanju bez ostavljanja ikakvog traga na računaru. Tu opciju Google Chrome je nudio od svojih samih početaka, međutim, Firefox 3.5 nudi i delimično i selektivno ukidanje istorije surfovanja. Na primer, moguće je obrisati istoriju surfovanja u poslednjih nekoliko sati ili dana ili pronaći stranice koje ne želimo da se nalaze u istoriji pregledanja i jednostavno narediti web browser-u da ih zaboravi.
Pored privatnosti, velika novost je i pregledanje stranica s otkrivanjem svoje lokacije. Ako korisnik poželi, Firefox će prema IP adresi locirati gde se nalazi računar, pa će taj podatak iskoristiti na stranicama koje ga zahtevaju. Korisnik i sam može da odredi lokaciju preciznije od web browser-a. Povećana brzina otvaranja stranica je osobina kojom se hvale svi web browser-i kad god se pojave u novoj verziji. Neki obećano ostvare, a drugi ne. Utisak je da Firefox stoji iza svojih reči, ali da ubrzanje nije tako dramatično kao što se reklamira. Naravno, tu je i bolja podrška za sve postojeće i nove web standarde, a to bi posebno trebalo da se odnosi na JavaScript, koji bi trebalo da se izvršava znatno brže nego ranije. Međutim, iskustvo kaže da to baš i nije tako kako se i reklamira. U svakom slučaju, korisnici Firefox-a bi trebalo da nabave novu verziju, ali ne bi trebalo da očekuju čuda, jer se ona nisu ni dogodila. Možda je potrebno da sačekamo verziju 4.
Norveški web browser Opera, koji se može pohvaliti veoma vernim korisnicima, nešto slično kao i korisnici Apple Mac računara, ima novu verziju – 10. Najveća novost je Opera Turbo, kompresija podataka uživo, koja omogućava veoma prijatno surfovanje na sporim vezama. Neki bi možda pomislili da se Opera sprema za povratak u eru modema, ali u stvari i danas ima mnogo situacija kad će se moderne i "teške" internet stranice sporo otvarati.
Sve češće Internetu pristupamo iz pokreta, a WiFi veze na javnim mestima mogu da budu preopterećene. Prilikom povezivanja na Internet putem mobilnih mreža koje nemaju 3G pokrivenost svuda, takođe će dobro doći Turbo opcija. Opera 10 donosi veće mogućnosti manipulacije tabovima i potpuno novi dizajn, koji bi trebalo da natera sve ostale da se zamisle nad dizajnom izgleda svojih web browser-a. Sped Dial će svaki surfer moći da prilagodi svojim zahtevima, a kao i svi, i Opera obećava povećanje brzine rada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.