U trendu

Očistite računar od „smeća“

Ma koliko brzi i impresivni računari bili dok su novi, neminovno je da vremenom počinju da rade sporije. Ono "čudovište" od računara koje ste kupili prošle godine možda više neće baš tako "leteti" nakon što ste instalirali desetak programa, pošto ste ga nakrcali protivšpijunskim i antivirusnim alatima i preuzeli velike količine sadržaja s Interneta. Usporavanje može biti toliko postepeno da ćete ga jedva i primetiti, sve dok jednog dana ne pokušate da pokrenete neki program, a on odbije poslušnost. Koji god razlog za to bio, mnogo je načina da se sistem koji radi pod operativnim sistemom Windows ubrza, a vaš računar bolje radi, čak i bez hardverske nadogradnje.
Prvi korak je brisanje programa koje nikad ne koristite. Mnogi proizvođači opremaju nove računare programima koje niste naručili i koje možda uopšte ne želite. Često je reč o probnim i ograničenim izdanjima programa, za koje se proizvođači softvera nadaju da ćete ih isprobati, zaključiti da su korisni, pa im zatim platiti nadogradnju na punu ili noviju verziju. Međutim, ako vam nisu potrebni, ostavljanje tih programa može usporiti računar, jer koriste dragocenu memoriju, prostor na hard disku i procesorsku snagu.
Najbolje je deinstalirati sve programe koje ne nameravate da koristite. Time bi trebalo da obuhvatite i suvišni softver koji je instalirao proizvođač i onaj koji ste instalirali sami.
To se posebno odnosi na uslužne programe za lakše upravljanje hardverom i softverom računara, kao i za njegovo podešavanje. Uslužni programi, kao što su alati za otkrivanje virusa, čistači diskova i alati za sigurnosno kopiranje često se automatski pokreću zajedno sa sistemom i mirno "čuče" u pozadini, gde ih ne možete videti. Mnogi korisnici uopšte i ne znaju da su ti programi pokrenuti. Čak i ako je vaš računar nešto stariji, možda sadrži programe koje je instalirao proizvođač, a koje nikada niste primetili ili ste na njih zaboravili. Nikada nije prekasno da ih uklonite, očistite sistem i povratite sistemske resurse čija se "snaga" rasipa na nepotrebne stvari.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.