Odakle dolazi ljubav?

Britanski naučnici tvrde – iz mozga. Ljubav jeste „slepa“, ali se izvorište ovakvih osećanja nalazi u našem „organu za razmišljanje“. Dr. Andreas Bartels sa Londonskog Univerziteta, je bio vođa tima koji je odlučio da pronađe regiju mozga koja je odgovorna za zaljubljivanje i za emocije koje pritom nastaju. Naučnici su pronašli osobe koje su stvarno zaljubljene, 17 dobrovoljnih učesnika u istraživanju. Svi su oni bili u vezama kraćim od dve godine i svi su sami izjavili da su „ludo zaljubljeni“. Naravno, istraživački tim se nije oslonio samo na njihove tvrdnje, već ih je i podvrgao psihološkim testovima kojima je utvrđivano da li govore istinu i da li su zaista prožeti ljubavnim zanosom.

Dok su testirane osobe posmatrale slike svojih devojaka ili mladića, putem skenera su posmatrane aktivnosti u njihovom mozgu i uočavane regije koje su u tom trenutku aktivne. Posebno su se isticale 4 regije u limbičkom delu mozga, pri čemu je i zapaženo da su aktivnosti u ostalim delovima smanjene (npr. u neokorteksu koji je odgovoran za depresivna stanja i emocije).

Pa, da li bismo mogli da očekujemo u budućnosti pilule za instant-zaljubljivanje, supstance koje bi na veštački način aktivirale pomenute regije i stvarale osećaj zaljubljenosti? Možda nekom i to padne na pamet, ali što se tiče britanskih naučnika, oni za tako nešto nisu zainteresovani. Sledeće istraživanje koje će sprovesti će biti ono koje se odnosi na majčinsku ljubav i otkrivanje regija odgovornih za takve emocije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.