U trendu

Oracle od sada i na Linux-u

Kompanija Oracle najavila je da će uskoro moći da celokupan svoj softverski asortiman ponudi i u verziji za Linux. Strateško opredeljenje za Linux kao treću platformu (druge dve su Microsoft Windows i Sun Solaris) Oracle je uspostavio još u februaru, a sada je najavljeno i proširivanje saradnje sa četiri kompanije koje se bave distribucijom Linux-a: Caldera Systems, SuSE Linux, TurboLinux i VA Linux Systems.

Jedan od najbitnijih elemenata Oracle-ove ponude je Internet Application Server (IAS), serverska aplikacija zasnovana na Java jeziku i posebno dizajnirana za podršku aplikacijama u sferi elektronskog poslovanja, koja se proizvodi u tri verzije: Standard, Enterprise i Wireless, a Oracle namerava da sve tri učini dostupnim za Linux, čim će ovaj OS postati spreman za primene u visokoj klasi.

Oracle isporučuje verziju svoje aplikacije za rad sa bazama podataka Oracle 8i namenjenu Linux-u već čitavu godinu, a postepeno i ostatak softvera prilagođava novom operativnom sistemu. Za sada je posao završen za razvojne alate Linux Oracle Business Components for Java i Oracle Forms Developer 6i, kao i za paket za poslovne primene E-Business Suite 11i, koji sadrži alikacije za planiranje resursa kompanije i za upravljanje odnosima s klijentima. Trenutno se radi na aplikacijama Oracle Internet Directory i Oracle Parallel Server, a njihove Linux verzije očekuju se za nekoliko nedelja.

Sa pomenutim partnerskim firmama Oracle je ugovorio da one na svojim instalacionim diskovima sa operativnim sistemom ponude i preview verzije baze Oracle 8i i IAS-a za Linux.

Premda ne postoje precizne informacije o tome koliko korisnika trenutno koristi Oracle-ov softver za Linux, kompanija raspolaže podatkom da je samo tokom prošlog meseca preko Interneta preuzeto preko 285.000 primeraka Linux verzije programa Oracle 8i.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar