U trendu

Osmorica protiv digitalnog jaza

U trenutku kada tehnologija napreduje nikad bržim koracima, osmorica ministara finansija najmoćnijih država razgovarala su u Đenovi o digitalnom jazu. Kao rezultat susreta nastala je platforma delovanja najrazvijenijih zemalja u siromašnim državama, kojima treba pomoći u prihvatanju novih tehnologija.

U vreme kada se priča o „novoj ekonomiji“ zasnovanoj na upotrebi informacionih tehnologija i Internetu kao glavnoj okosnici privređivanja, veliku prepreku ostvarenjima globalnih projekata predstavlja siromaštvo i zaostalost većeg dela naše planete. „Sive zone“, u kojima godinama vladaju beda, građanski ratovi i nestabilne političke prilike, ni na koji način se ne uklapaju u viziju „informatičkog društva“, u kome informacije i dobra „teku“ brzo i nesmetano.

Nedavno objavljen izveštaj Ujedinjenih nacija poklapa se sa stavovima Osmorice, koji smatraju da pomoć u prihvatanju i razvijanju novih tehnologija u siromašnim regionima treba povećati zarad postizanja ravnoteže između „Severa i Juga“. Primetan jaz postaje sve veći, stvarajući „dve civilizacije“: jednu koja luta uz pomoć „štapa i kanapa“, i drugu, u kojoj se već testira Internet 2, mreža sledeće generacije neslućenih mogućnosti.

Platforma G8 podrazumeva veću finansijsku pomoć u narednom periodu: sa ovim stavom se slažu i izjave jednog od direktora Svetske banke zaduženog za investicije u oblasti digitalnih tehnologija u nerazvijenim regionima. Do sada je ova institucija ulagala oko 1,5 milijardi dolara godišnje u ovakve projekte, a zvanično je opredeljenje da ovu pomoć treba uvećati.

Zaključak sastanka Osmorice je da novac jeste bitan, ali da je još bitnija prava strategija u ovoj oblasti. Do narednog sastanka G8, budući domaćin (Kanada) sa Italijanima će razrađivati strategiju, ujedno tragajući i za dobrovoljcima u privatnom sektoru, koji će biti raspoloženi za rad na smanjenju digitalnog jaza i sprovođenju zadataka, definisanih u platformi. Neki od najbitnijih jesu poboljšanje postojećih Internet veza, smanjenje cena korišćenja, pomaganje u izradi državne strategije na polju Interneta, kao i podsticanje primene novih tehnologija na području ekonomije, zdravstva, državne administracije.

Na slici: Sastanak G8 u Đenovi – hoće li siti poverovati gladnima, i obrnuto?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.