Otkriven hormon gladi

Grupa naučnika sa Kraljevskog koledža u Londonu tvrdi da je otkrila hormon koji je odgovoran za povećani, odnosno smanjeni apetit. Sve do sada, takav hormon nije bio poznat, pa samim tim ni mehanizmi koji dovode do gojaznosti/pothranjenosti. Samim tim, ni lečenja poremećaja u ishrani nisu davala zadovoljavajuće rezultate. Neuspešnost je naročito bila uočljiva kod lečenja gojaznosti.

Hormon o kome je reč nosi naziv grelin (ghrelin, od indijske reči koja označava rast) i odranije je poznat naučnicima koji su uočili njegovo dejstvo kod pacova. Nedavno su uspeli da dokažu da on na isti način deluje i kod ljudi, tj. povećava apetit. Kod ispitanika kojima je davan grelin, u proseku je količina unesene hrane bila za oko 30% veća. Shodno tome, smatraju naučnici, grelin bi mogao da se efikasno primenjuje kod osoba koje pate od smanjenog apetita i gubitka telesne težine.

Naredna ispitivanja hormona će imati za cilj pronalaženje načina njegovog blokiranja, tj. pravljenje leka koji će moći da se upotrebljava u lečenju gojaznosti. Ipak, ima i onih koji su sumnjičavi i upozoravaju da se doskora mislilo da na apetit utiče hormon leptin, za koji je kasnije dokazano da nema takvu ulogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.