Outlook – Automatsko formatiranje vašeg Inbox-a

Outlook automatski može da formatira sve mail-ove u vašem Inbox folderu, i to u skladu sa uslovima i podešavanjima koja ste vi izabrali. Postoji mnogo uslova po kojima prikaz može biti podešen, uključujući tu i zavisnost od pošiljaoca, naslova (subject-a), i ključnih reči koje se nalaze u telu poruke. Takođe, možete istovremeno odrediti višestruke uslove. Na primer, možda ćete želeti da sve mejlove dobijene od svog poslovnog partnera, u vezi sa projektom „X“, obojite u crvenu boju (u okviru fodlera Inbox). U tom slučaju, moraćete da postavite dva uslova: 1) mail treba da je stigao od datog poslovnog partnera; i 2) mail mora da sadrži reči „projekat X“ u naslovu ili telu poruke.

Da bi vam ova priča bila jasnija, prikazaćemo vam i primer gde ćemo formatirati sve mail-ove koji stignu od određene osobe, tako što ćemo ih obojiti u neku boju. Pri tome ćemo dodirnuti i druga podešavanja.

  1. U Outlook-u izaberite padajući meni „View> Current View> Customize Current View“. Prikazaće vam se „View Summary“ dijalog prozor.
  2. Kliknite dugme „Automatic Formatting“ i pojaviće se novi dijalog prozor. Prvih pet stavki u listi „Rules for this view“ jesu podrazumevana Outlook-ova podešavanja za prikaz. Ova podešavanja možete izmeniti tako što ćete ih selektovati i modifikovati atribute u sekciji „Properties of selected rule“ ovog dijaloga.
  3. Zbog našeg primera, kliknućemo dugme „Add“. U listi će se naći nova stavka „bez naslova“ (Untitled). U polje „Name“ unesite prigodan naziv za ovo pravilo formatiranja. Ovaj naziv će se pojaviti samo u ovom prozoru, tako da treba da mu date odgovarajući naziv kako biste kasnije prepoznali o čemu se radi (kod brisanja ili izmena).
  4. Kliknite dugme „Font“ i izaberite atribute fonta, tj. način na koji će se prikazati e-mail koji bude ispunjavao ovo pravilo. Nakon podešavanja fonta kliknite „OK“.
  5. Potom, kliknite dugme „Condition“. U novom „Filter“ dijalogu biće ponuđen izbor velikog broja uslova. Najkorišćenija od ponuđenih kartica je „Messages“. Prvo gornje polje je za unos traženog teksta u mail-u (kao što je npr. „projekat X“). U polje „Search for the word(s)“ unesite „projekat X“, a ispod izaberite „subject field and message body“. U polje „From“ unesite e-mail adresu vašeg poslovnog partnera. Na ove tri kartice možete postaviti veliki broj uslova koji će se primeniti kao pravilo. Ako u adresaru već imate adresu partnera, jednostavno kliknite dugme „From“ i adresu izaberite iz ponuđene liste.
  6. Kada ste uneli sve uslove za ovo pravilo, kliknite „OK“ u okviru „Filter“ dijaloga. Nakon ovoga možete dodavati još pravila, jednostavnim klikom na dugme „Add“ i ponavljanjem prethodno objašnjene procedure. Po završetki kliknite „OK“, prvo u dijalogu „Automatic Formatting“, a zatim i u dijalogu „View Summary“.

Outlook 2000 je svestrana alatka koja može da organizuje vaše mejlove na najbolji mogući način, a sve u cilju efektivnijeg rada. Zašto onda ne iskoristiti prednost koju nudi ova funkcionalnost?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.