U trendu

Outlook Express – Kako obrisati newsgroup poruke?

Kao prvo, odmah da napomenemo, ukoliko koristite Microsoft-ove alatke za pristup newsgroup serverima (Microsoft web interface), ne postoji način da obrišete iščitane stare poruke bez neophodnog resetovanja. Dok je brisanje moguće kod drugih newsreader-a (programa za praćenje tematskih grupa), kod Outlook Express-a to nije moguće. Ali ipak, kao i kod mnogih drugih stvari, postoji zaobilazno rešenje.

Da biste mogli da pratite tematske grupe u Outlook Express-u, a preko Microsoft-a, potrebno je da kreirate novi news nalog koji ćete nazvati msnews.microsoft.com. Outlook Express će vas voditi do kraja podešavanja.

Ono što izaziva dodatne konfuzije je prouzrokovano opcijom automatskog brisanja preko dijaloga Tools > Options > Maintenance, gde vam je data opcija da brišete pročitane poruke. Prava je istina da postavljanjem ovih pravila brišete samo tela poruka, a ne i naslove (headers). Pored toga, tela poruka koja su označena kao pročitana (watched) neće biti izbrisana.

Ako želite da obrišete i tela poruke i pripadajuće naslove, imate dve opcije. Prva je da kreirate tzv. news rule kojim ćete brisati sve poruke starije od XX dana, te zatim ručno primenite ovo pravilo (padajući meni Tools > Options > Messages rules – dugme Apply now). Druga mogućnost je da Find opcijom (prečica Ctrl+Shift+F) "pronađete" sve poruke koje želite da obrišete, kao kada inače vršite pretraživanja, a zatim, po pronalaženju poruka, selektujtete sve poruke unutar Find prozora i kliknete desnim tasterom iznad selekcije. Iz kontekstnog menija izaberite Move to folder, i premestite poruke u folder koji ćete kasnije obrisati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.