Outlook – Ovlašćivanje drugih za pristup vašim stavkama (II deo)

U prethodnom prilogu videli smo šta sve delegator treba da podesi na svojoj mašini da bi omogućio pristup drugima vlastitom Outlook-u. A sada ćemo da vidimo kako delegati (oni koji su ovlašćeni) mogu da pregledaju odobrene stavke. Postoje tri načina na koje delegati mogu da vide odobrene stavke na kompjuteru delegatora: preko Folder List-e, sa palete Outlook Bar i izborom menija File. Za pregled preko opcija Folder List i Outlook Bar potrebno je prvo da izvršimo određena podešavanja, dok pregled preko File menija ne zahteva nikakva podešavanja. Korišćenje File menija preporučljivo je za one koji retko pristupaju odobrenim stvarima, pošto uključuje nekoliko koraka.

Oni koji će redovno pregledati (dnevno ili vrlo često) dozvoljene stavke, moraju podesiti Folder List na svom kompjuteru, dok je podešavanje Outlook Bar-a opciono:

  1. Izaberite padajući meni „Tools> Services“. Izaberite stavku Microsoft Exchange Server i zatim Properties. Pojaviće vam se dijalog prozor „Microsoft Exchange Server“.
  2. Pređite na karticu Advanced i klikite dugme Add.
  3. U dijalogu „Add Mailbox“, ukucajte ime delagatora (onoga koji vam omogućava pristup) i kliknite OK.
  4. Outlook će pretražiti listu „Global Address List“ u potrazi za unetom osobom. Ukoliko ima više sličnih imena, Outlook će vam ponuditi da izaberete ono pravo. Potom kliknite OK.
  5. Ako je potrebno, sa menija View izaberite Folder list, da biste videli listu foldera. A u listi će se pojaviti i stavka „Mailbox-[ime delegatora]“. Kliknite na znak plus, levo od naziva foldera i videćete sve stavke koje vam je delegator odobrio da vidite.

Oni koji retko pristupaju delegatoru, mogu da izbegnu prethodnu proceduru i pristupe stavkama preko File menija, po potrebi:

  1. Izaberite meni „File> Open“ i izaberite Other User“s Folder, pa će vam se pojaviti odgovarajući dijalog.
  2. Ukucajte ime delegatora, ili kliknite dugme „Name“, pa izaberite delegatora iz liste.
  3. Iz donje padajuće liste, izaberite stavku-folder koji želite da pregledate.
  4. Kliknite OK i Outlook će pretražiti mrežu, a vama će se ponuditi delegatorovi folderi ako imate odgovarajuće dozvole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.