Panasonic EB-GD 90 – tehnika za nežniji pol

Mobilni telefon u kitnjastom odelu, koji raspolaže svim važnim funkcijama, ali se odriče posebnih tehničkih mogućnosti – to su osnovne osobenosti Panasonic-ovog modela GD 90. Ponekome će se za ovakvu ponudu, ponosna cena od 700 DEM na Zapadu, ipak činiti neprimerenom.

Na prvi pogled: Spoljašnjost modela GD 90 polarizuje mišljenja: ili vam se dizajn sviđa ili ne možete da ga smislite. Upadaju u oči jednobojno metalik lakirano kućište, izduženi oblik i mali displej. Sa dužinom od 14,2 centimetra (računajući i antenu), uz širinu od samo 4,2 centimetra, GD 90 deluje prilično nežno. Ovaj utisak biva potvrđen i skromnom masom od 88 grama. Tasteri su normalne veličine, ali su vrlo zbijeni, što otežava upotrebu nekome sa većim prstima.

Hardverska oprema: Minijaturni litijum-jonski akumulator, po navodima Panasonic-a, model GD 90 snabdeva energijom 95 sati u režimu pripravnosti, a za razgovore ukupno nudi skromnih 200 minuta vremena. Priključak za eksternu antenu i infracrveni interfejs ćete na GD 90 tražiti uzalud. Ko želi više, mora da dokupi dodatnu opremu, na primer modem sa kablom za prenos podataka, preko koga se GD 90 može upotrebiti i za prenos podataka, slanje faksova i elektronske pošte i za Internet. I uređaj za slobodni govor u automobilu se nudi kao dodatna oprema.

Funkcije: Panasonic GD 90 dozvoljava automatsko ponovljeno biranje nekog broja, može naizmenično da se prebacuje sa jednog na drugi od dva istovremena razgovora i podržava telefonske konferencije (ukoliko to mrežni operater dozvoljava). I preusmeravanje poziva je moguće podesiti preko menija, a da se ne moraju znati kriptovani upravljački znakovi mrežnih operatera. Na displeju se može prikazati datum i vreme, a funkcija budilnika pomaže da se ne zaborave termini.

Posebnosti: Veoma važnim osobama (Very Important Persons, VIP), korisnik modela GD 90 može da pridruži do 5 različitih brojeva telefona. Pozivi sa ovih brojeva se signaliziraju posebnim pozivnim tonom. Sem toga, prilikom ovakvih VIP-poziva, displej ne svetli uobičajenim zelenim osvetljenjem, već jarko narandžastom svetlošću. Koristan je i Memo-taster, kojim se uključuje diktafon, koji može da snimi maksimalno dva puta po 15 sekundi govora. Mada sve navedeno ne deluje impresivno, ipak ukazuje na prevashodnu ciljnu grupu ovog uređaja – prefinjene dame.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.