PC za tinejdžere

Kompanija Digital Lifestyles Group iz Ostina u Teksasu veruje da je napravila kompjuter kakav žele tinejdžeri. To je tzv. „hip-e“ kompjuter. Vrlo je neobičnog dizajna i neuobičajenih boja – preovladava bela osvežena različitim ružičastim detaljima na monitoru i tastaturi. „Krivci“ za tako odabran dizajn su šesnaestogodišnji sin jednog od direktora kompanije i nekoliko njegovih drugova. Oni su pozvani u kompaniju i zamoljeni da objasne detaljno kako koriste kompjuter i povezuju se na Internet. Zatim je od njih zatraženo da nacrtaju idealno dizajniran RS po svom ukusu. Na osnovu toga kompanija je za dve nedelje napravila 20 koncepata RS-ja. Nakon pet sati premišljanja, grupa tinejdžera izabrala je jedan.

Izabrani kompjuter je upravo „hip-e“, prvi RS ove kompanije specijalno namenjen tinejdžerima. On je potpuno spreman da se u novembru pojavi na tržištu po ceni od 1.699 dolara. Po konceptu je zamišljen kao centralni uređaj s kojim se mogu povezivati svi tinejdžerima neophodni digitalni uređaji. Pored uobičajenih komponenti, on sadrži TV tjuner, mogućnost bežičnog WiFi povezivanja, kao i priključke za igračke konzole. Takođe, za 100 dolara osnovnoj konfiguraciji može se dodati MR3 plejer, a uz dodatak još 100 dolara može se priključiti i mobilni telefon kome će biti dostupni svi podaci sa kompjutera.

Osnovna konfiguracija sadrži standardne komponente. Procesor je Pentium sa 1,5 gigaherca, a hard disk je sa kapacitetom od 120 gigabajta (idealno za smeštaj ogromne muzičke „biblioteke“, neophodne korisnicima ovog uzrasta). Monitor je sa dijagonalom od 17 inča. Pri dnu ima „prikačene“ stereo zvučnike radi efektnijeg slušanja muzike. Oni se po želji mogu odvojiti od monitora i funkcionisati kao posebni portabl uređaji.

Softver je baziran na operativnom sistemu Windows XP. Sadrži i sve ostale neophodne komponente – antivirusni program, spyware i aplikacije za blokiranje pop-up prozora. Zanimljivo je da je ovaj operativni sistem upravo prilagođen tinejdžerima i da im se obraća uobičajenim svakodnevnim terminima razumljivim tom uzrastu; na primer, za aktiviranje Microsoft Word-a treba kliknuti na ikonu „Papir“, Power Point se aktivira klikom na ikonu „Kreiraj prezentaciju“, dok se rad sa CD-om obavlja preko ikone „Burn CD“.

Specifičan softver namenjen tinejdžerima ne pojavljuje se prvi put na ovom RS-ju. Prošle godine Microsoft je napravio besplatnu verziju softvera (za testiranje) namenjenog tinejdžerima pod nazivom 3 Degrees. Njegova osnovna odlika je specifičan centralizovan način pristupa svim aplikacijama. Toj ideji pridružile su se i druge kompanije (Dell). Ova orijentacija nije neočekivana, s obzirom na ogroman broj korisnika RS-ja koji pripadaju ovom uzrastu. Hoće li „hip-e“ kompjuter biti pravo rešenje za njih?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.