Photoshop 20 godina obrađuje slike

Kompanija Adobe je objavila da 2010. godine Photoshop obeležava 20-godišnjicu izdavanja prve verzije ovog softvera za obradu slika. Naime, prva verzija Photoshop-a na tržištu se pojavila 19. februara 1990. godine. Razvoj ovog programa počeo je još 1987, kada je Tomas Nol (Thomas Knoll) razvio softver za obradu slika koji je nazvao Display.
Bio je to jednostavan program za prikaz slika na crno-belim monitorima. Pošto se u razvoj ovog programa uključio i Tomasov brat, Džon Nol (John Knoll), program je počeo da dobija sve više funkcija koje su omogućavale napredniju obradu slika. Tokom 1988. godine ovaj program je privukao pažnju kompanije Adobe, koja ga je licencirala, pa ga je posle određenih prilagođavanja i ubacivanja nekih dodatnih funkcija, 1990. godine izdala pod imenom Photoshop.
Tokom svih ovih godina Photoshop je narastao od jednostavne aplikacije za obradu slika na računarima Macintosh do profesionalnog grafičkog alata koji je u toku svog razvoja imao veliki uticaj na razvoj računarske obrade fotografije, grafičkog dizajna, umetnosti i trgovine. Prema tvrdnjama iz kompanije Adobe, više od 90% profesionalaca koji se bave dizajnom i obradom fotografija koristi Photoshop. Međutim, Photoshop koriste i arhitekte, inženjeri, doktori i razni drugi profesionalci, koji stalno pronalaze nove mogućnosti primene softvera za naprednu obradu i analizu fotografija i drugih grafičkih objekata. Povodom 20-godišnjice Photoshop-a, širom sveta se održavaju razne svečanosti i tematska događanja, a najveća je održana u SAD, u organizaciji National Association of Photoshop Professionals (NAPP).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.