Photoshop – Tajne selekcionisanja (I deo)

Dobro poznavanje metoda selekcije je svakako jedna od najosnovnijih i najsnažnijih aspekata Photoshop-a. U narednim redovima proći ćemo kroz neke vrlo korisne (i ne mnogo poznate) metode selekcionisanja, a jednom kada ih savladate, čudićete se kako ste do sada radili bez njih.

Da li ste do sada znali da tokom procesa kreiranja selekcije možete i da vršite njeno pomeranje? Tehnika koju ćemo opisati u sledećim redovima je neprocenjiva kod kreiranja selekcija preciznih oblika.

  1. Alatku Elliptical Marquee tool [prečica M] (za selekciju pravilnog kruga držite Shift) koristite za iscrtavanje približnih selekcija. Pri selekciji ne morate voditi računa o tome gde je početna tačka selekcije.
  2. Držeći levi taster miša (eventualno i Shift), pritisnite široki Space taster i korišćenjem miša pozicionirajte selekciju u željeno područje.
  3. Nakon promene pozicije možete otpustiti Space taster (ali ne i taster miša) i nastaviti sa promenom veličine selekcije.
  4. Korake 2 i 3 ponavljajte sve dok željeni objekat ne bude ceo obuhvaćen selekcijom. Za sve vreme selekcije i premeštanja ne otpuštajte levi taster miša.
  5. Kada ste zadovoljni selekcijom, otpustite levi taster miša (i eventualno Shift taster).

Bez obzira na to da li ste koristili Elliptical Marquee tool ili niste, ova tehnika važi i za ostale selekcione alatke (promena vrste alatke – Shift+M).

Verovatno ste se do sada upoznali sa tim da postojećoj selekciji možete dodati novu držanjem tastera Shift, i oduzeti od postojeće selekcije koristeći taster Alt. Ali, da li ste znali i to da možete vršiti presecanja selekcija zajedničkim korišćenjem tastera Shift i Alt? Za korišćenje ove tehnike postoji nekoliko korisnih primena, ali radi našeg primera, prikazaćemo onu najjednostavniju.

  1. Korišćenjem alatke Elliptical Marquee tool [prečica M] iscrtajte horizontalni ovalni oblik (elipsu). Nakon selekcije otpustite levi taster miša.
  2. Zatim, držeći pritisnute tastere Shift i Alt, iscrtajte vertikalnu elipsu, koja će popreko presecati horizontalnu elipsu. U sredini ćemo imati zajednički presek.
  3. Prvo otpustite levi taster miša, a potom i tastere Shift i Alt. Dobićete selekciju koja ima oblik televizijskog ekrana, a rezultat je preseka dve ovalne selekcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.