U trendu

Pokretna kamera za mobilni telefon

Kompanija Sony Ericsson nastavlja sa tradicijom proizvodnje minijaturnih uređaja namenjenih zabavi (takozvanih gadget-a) zasnovanih na bežičnoj Bluetooth komunikaciji. Pre dve godine na CeBIT-u 2003. predstavljen je prvi njihov proizvod te vrste – minijaturan atraktivan mobilni telefon automobil Bluetooth CAR-100. Na ovogodišnjem CeBIT-u pojavila se nova Sony Ericsson-ova atrakcija u vidu loptaste kamere sa točkićima koja je takođe bežičnom Bluetooth vezom povezana sa mobilnim telefonom. Njenim kretanjem upravlja se pomoću mobilnog telefona kompanije Sony Ericsson, pri čemu se mogu koristiti različiti modeli. Jedini uslov koji treba da ispune je mogućnost Bluetooth povezivanja.

Ova kamera ponaša se kao neka vrsta robota, pa je zbog toga dobila naziv ROB-1 (pun naziv joj je zapravo Bluetooth Motion Cam ROB-1). Ima tri točkića koji joj omogućavaju kretanje napred, nazad i rotaciju. Na taj način njen vlasnik može da vidi sve ono što ona „vidi“ i da na osnovu toga bira i snima odgovarajući kadar po svom interesovanju i ukusu. Slike se pamte u memoriji mobilnog telefona i mogu se koristiti na isti način kao da su napravljene pomoću kamere ugrađene u telefon.

Upravljanje kamerom pomoću mobilnog telefona vrši se džojstikom, tastaturom ili touch screen opcijom, ukoliko mobilni telefon ima takvu mogućnost (kao što je to slučaj sa modelima P900/P910). Bežična komunikacija može se obavljati bežičnim standardima Bluetooth 1.1 (starija varijanta) i Bluetoorh 2.0. To opet zavisi od mogućnosti modela mobilnog telefona; na primer, standard Bluetooth 2.0 podržava model Z1010. U tom slučaju kamerom se može upravljati sa rastojanja do 50 metara, dok starija varijanta Bluetooth 1.1 omogućava komunikaciju na rastojanju do deset metara.

Kamera ROB-1 može se koristiti u svim uslovima, čak i u potpunom mraku. Njen prečnik iznosi 11 centimetara, a ima i USB priključak za povezivanje sa računarom. Njene dimenzije zaista nisu male, s obzirom na vrlo male dimenzije mobilnih telefona i kamera koje se u njih ugrađuju. Proizvođač je, međutim, verovatno imao na umu moguću zloupotrebu ove pokretne kamere. Ukoliko bi njene dimenzije bile znatno manje, ona ne bi bila dovoljno uočljiva i mogla bi se iskoristiti za špijuniranje i druge vidove zloupotreba. Na tržištu bi ova kamera trebalo da se pojavi do kraja trećeg kvartala ove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.