U trendu

PowerPoint – Efekat panorame u prezentacijama

Kod vašeg prvog pokušaja kreiranja PowerPoint prezentacije, najverovatnije je da će prezentacija izgledati pomalo „uštogljeno“ i dosadno, ali sa minimalnim trudom, prezentacija može biti zaista interesantna. Zato ćemo vam u ovom članku prikazati kako od obične prezentacije kreirati „neobičnu“, tj. dodati joj „panoramski“ efekat, tako da vaša prezentacija izgleda kao widescreen film.

Da bi dobili panoramski efekat biće potrebno malo podešavanja dimenzija stranice, za šta postoje dva metoda. Obradićemo ovaj prvi, lakši metod. Za početak, otvorite PowerPoint i izaberite „Blank Presentation“. Kliknite na „OK“ i izaberite „Blank Slide“ (prazan slajd), pošto za sada ne želimo nikakve dodatne elemente. U donjem levom uglu kliknite na „Slide View“ radi odgovarajućeg prikaza i izaberite meni „File> Page Setup“. Iz liste „Slides sized for“ izaberite „Custom“, te promenite širinu (Width) na 27 i visinu (Height) na 12. Na kraju, u ovom dijalogu, kliknite na „OK“. Sada već možete videti slajd u stilu panorame, kome ćemo dodati još neke neke izmene radi upotpunjavanja ovog efekta. Možemo sada ubaciti novi slajd sa preko menija „Insert> Slide“, i izabrati onaj sa tačkama za nabrajanje (bullets), i on će poprimiti novi oblik (veličinu). Vratićemo se na prvi slajd, kome ćemo uz pomoć palete „Drawing“ dodati neke nove elemente.

Na paleti Drawing, kliknite na dugme „AutoShapes“ i izaberite „Stars and Banners> Horizontal Scroll“. Pokazivač miša će se promeniti u krstić, pa „iscrtajte“ oblik duž celog slajda. Boju popune objekta možete promeniti uz pomoć alatke „Fill“. Možete objektu dodati i senku putem alatke „Shadow“, gde ćete po kliku izabrati senku tipa – „Shadow Style 1“. Kliknite na dugme „Insert WordArt“, izaberite stil i kliknite na „OK“. Potom u novom dijalogu unesite tekst koji želite i „rastegnite“ ga na slajdu duž celog banera. Baner po potrebi, na sledećim slajdovima možete povećavati ili smanjivati, sve u zavisnosti od veličine sadržaja. Na kraju, potrebno je da podesimo pozadinu slajda koja je podrazumevano bele boje. Kliknite desnim tasterom na slajd i izaberite opciju „Background“, i u novom dijalogu izaberite u polju „Background Fill“ – crnu boju. Ovim će se pozadina vašeg banera uklopiti u crnu pozadinu celog slajda, tako da će biti vidljiv samo baner. Kada ste kreirali prvi slajd, dobili ste i šablon, u sledeće slajdove samo iskopirajte sadržaj prvog da bi vaša prezentacija dobila uniformni izgled.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.