PowerPoint – Šabloni za vašu firmu

Ukoliko se vaša firma bavi komercijalnim poslovima, verovatno je da imate veliki broj prezentacija. Da bi sve one izgledale ujednačenije, preporučuje se da na nivou cele firme izgradite jedinstven korporativni stil, tj. šablon (template), koji će biti osnovica za kreiranje svih vrsta prezentacija. Ovim ćete izbeći da prezentacije npr. vaša dva proizvoda izgledaju potuno drugačije, kao da se ne radi o jednoj istoj firmi. Zbog svega navedenog kreiraćemo sopstveni PowerPoint dizajn šablon, koji će sadržati osnovne kompanijske boje i logoe. Ako redovno pratite priloge u ovoj rubrici, onda sigurno znate da priča o šablonima važi i kod drugih Office aplikacija (Word, Excel – jedinstveni izgled dokumenata).

Da biste kreirali jedan ovakav šablon, uradite sledeće:

  1. Pokrenite PowerPoint i, ili otvorite novi dokument (prezentaciju) ili otvorite postojeći (koji će koristiti kao osnova za dizajn).
  2. Izaberite padajući meni „View> Master> Slide Master“. Prikazaće vam se prazan šablon.
  3. Dodajte na praznu površinu vaš kompanijski logotip; podesite vrstu, boju i veličinu fontova prema bojama vaše firme i po potrebi dodajte spremljene pozadine.
  4. Slajdove koje ne želite da uvrstite u šablon, slobodno izbrišite, kliknite na ikonu slajda u panelu „Slides“ i pritisnite dugme „Delete“ na tastaturi.
  5. Kreirajte i dodajte slajdove šablonu za koje znate da će biti potrebni u svakoj prezentaciji – kao na primer uvodni, „pozdravni“ slajd.
  6. Snimite šablon na disk, tako što ćete izabrati meni „File> Save As“. U poznatom dijalogu, unesite naziv za šablon, a kao format u polju „Save As Type“ izaberite Presentation Template sa ekstenzijom *.pot. Odredite folder gde će biti snimljen šablon i kliknite dugme „Save“.
Sada samo ovaj šablon, preko mreže, iskopirajte svima u firmi koji kreiraju prezentacije. Za korišćenje šablona izaberite meni „File> New“, pa u dijalogu selektujte folder u kome ste snimili šablon, kliknite na šablon i zatim dugme „OK“. Takođe, ako već imate neke prezentacije koje nisu urađene uz pomoć ovog šablona, i na njih možete primeniti kompanijski šablon. Dovoljno će biti da kada otvorite bilo koju prezentaciju, izaberete „Apply Design“ sa palete alatki „Common Tasks“, potom selektujte željeni šablon i kliknite „Apply“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.