PowerPoint – Upravljanje fontovima

Čak i ukoliko se mnogo ne razumete u prepress, ili sličan dizajn, već na prvi pogled na nekom dokumentu ili prezentaciji možete uvideti da prekomerna upotreba različitih vrsta fontova samo šteti generalnom izgledu.

Profesionalci i poznavaoci ove oblasti znaju da upotreba većeg broja fontova predstavlja jednu od osnovnih grešaka u prelomu teksta i pripremu za štampu (bez obzira na to da li je reč o papiru ili ekranu). Pored upotrebe većeg broja fontova, nepravilno je koristiti i veći broj različitih veličina istog fonta i različite vrste poravnavanja teksta.

Sva prethodna priča u vezi sa ukusom i primenom određenih pravila važi i za bilo koju PowerPoint prezentaciju. Ipak, ukoliko do sada niste bili upoznati sa ovim pravilnostima, a imate iza sebe već dosta odrađenih prezentacija, neće biti veliki problem da sredite njihov izgled (da ne kažemo styling). Rešenje postoji u okviru samog PowerPointa, ali na prvi pogled, ne nalazi se na dohvat ruke.

Kada pokrenete PowerPoint i otvorite neku od prezentacija, na levoj strani radne površine nalazi se poznati Outline prozor, gde imamo pregled cele prezentacije u vidu poređanih slajdova sa tekstualnim delom (tezama).

Ako kojim slučajem ne vidite ovo okno, izaberite padajući meni „View> Outline“. Selektujte ili pokazivačem miša ili prečicom sa tastature [Ctrl+A] (Select All), čitav sadržaj prezentacije, pa sa palete Formatting izaberite font koji će biti primenjen na celu prezentaciju. Ova promena se neće odraziti i na sadržaj u Outline prozoru, jer ova lista ima drugačiju namenu.

Ako imate neku od novijih verzija PowerPointa, možete desnim tasterom kliknuti na bilo koju od paleta alatki i izabrati opciju Outlining, te na novoj paleti kliknuti dugme „Show Formatting“. Ovom instrukcijom i na slajdove u Outline prozoru biće primenjeni realno upotrebljeni fontovi na slajdovima.

Pošto ste primenili određeni font, morate proveriti da li se sve nalazi na svom mestu tako što ćete proći kroz sve slajdove. Moguće je da dolazi do prelamanja teksta na određenim slajdovima, pa čak i do „ispadanja“ teksta sa slajda, jer primenjeni font iako iste veličine (broj pointa), nije i fizički isti.

Promena fonta ne bi trebalo da utiče i na izmenu veličine fonta, tako da će naslovi i dalje biti veći u odnosu na ostali tekst, osim ukoliko niste primenili i istu veličinu za celu prezentaciju. Ukoliko biste ovo odradili, ne bi se razlikovao tekst od naslova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.