Pravo optičko zumiranje na mobilnom telefonu

U mobilne telefone ugrađuju se sve kvalitetniji digitalni fotoaparati. Već je dostignuta vrednost rezolucije preko tri megapiksela, a najavljuju se i mnogo veće vrednosti od toga – čak šest megapiksela. Međutim, dobro fotografisanje ne zavisi samo od toga – od posebnog su značaja optički sistem koji aparat sadrži i njegov kvalitet. Zbog toga se značajnim dostignućem u kvalitetu ugrađenog digitalnog fotoaparata smatra novi Sharp-ov mobilni telefon V602SH (njegovu prodaju od 2. jula objavio je japanski operater mobilne telefonije Vodafone).

Mobilni telefon V602SH se po kvalitetu fotografija može ravnopravno meriti sa uređajima čija je to osnovna funkcija – digitalnim fotoaparatima. Ima ugrađenu CCD kameru (digitalni fotoaparat) sa rezolucijom 2,02 megapiksela, ali, što je još značajnije, sa pravim optičkim zumiranjem dva puta. Zajedno sa digitalnim zumom ostvaruje se ukupno zumiranje 40 puta. Time, međutim, ni na koji način nije ugrožena veličina niti osnovna funkcija mobilnog telefona, već su mu pridodate i mnoge druge napredne mogućnosti.

Telefon je sa preklapanjem, pri čemu se preklopljeni deo može rotirati za 180 stepeni (Swivel Style dizajn) i na taj način prilagoditi funkciji fotografisanja. Izrađuje se u beloj, plavoj i crvenoj boji. Dimenzije su mu 50 x 99 x 25 milimetra, a masa 134 grama. Napaja se baterijama koje mu obezbeđuju 130 minuta aktivnog rada, a 450 sati rada u režimu čekanja.

Kao i većina savremenih telefona, ima dva LCD ekrana. Glavni ekran je sa dijagonalom 2,4 inča i slikom ostvarenom sa 260.000 boja, dok je sporedni ekran monohromatski. Pored fotografija, ovaj telefon omogućava snimanje i video inserata QVGA rezolucije (320 x 240 piksela) i sa 15 frejmova u sekundi. Za smeštaj tih sadržaja može se koristiti eksterna memorija, to jest, dodati memorijska kartica SD Memory Card (koja se ne isporučuje uz telefon).

Pored osnovne funkcije i funkcije digitalnog fotoaparata, V602SH se može pohvaliti još nekim atraktivnim mogućnostima. To je prvi 2G mobilni telefon koji podržava tzv. Chakute melodije zvona (usluga koju pruža Sony Music Entertainment), zatim snimanje video inserata (Movie Mask) i „Keitei“ – karaoke zabavu koja se ostvaruje povezivanjem telefona sa TV prijemnikom. Osim toga, omogućava i igranje trodimenzionalnih video-igara zahvaljujući kvalitetnoj grafici i Java aplikacijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.