Predviđanja za 2003. godinu

Američka analitička agencija IDC objavila je predviđanja kretanja u informatičkom sektoru za 2003. godinu. Stručnjaci te agencije smatraju da će 2003. godina biti u znaku masovnih terorističkih napada na Internet koji će svetsku mrežu onesposobiti makar na dva dana. Američki napad na Irak mogao bi biti okidač za hakere, ali i za teroriste koji će fizički napasti čvorišta mreže.

Što se tiče elektronske pošte, predviđa se da će se slati 40 milijardi „pisama“ dnevno, od čega će čak 40% biti neželjene poruke (spam). Broj korisnika Interneta u svetu će dostići 700 miliona, vlasnika PC računara 600 miliona, a korisnika mobilnog interneta 250 miliona. Mobilnim telefonima razgovaraće više od milijardu i po ljudi u svetu, a očekuje se da će najviše novih korisnika mobilne telefonije biti u Kini, Rusiji, Maleziji i Indoneziji. Sledeće godine digitalne fotografije nadvladaće analogne, na kupovinu informatičke opreme potrošiće se 900 milijardi dolara, a brz pristup Internetu imaće 80 miliona domaćinstava.

Vodeći analitičar agencije IDC, Džon Genc (John Gentz), istakao je da su predviđanja formirana na osnovu upitnika koji je popunilo 700 saradnika agencije širom sveta, a oni su do sada pogađali u 70% slučajeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.