U trendu

Priča o hobitima se nastavlja

Najnovija otkrića skeleta na pacifičkim ostrvima Palau ponovo animiraju naučnike i podstiču maštu javnosti. Zbog svog izgleda povezuju se s ostacima malih skeleta pronađenim pre nekoliko godina, koji su izazvali mnoge dileme u naučnim krugovima. Ta bića nazvana su hobitima.
Skeletni ostaci hobita nađeni su na ostrvu Flores u Javanskom moru. Oni su bili visoki do jednog metra i imali mozak veličine jedne trećine čovekovog mozga. Njihovi ostaci stari su 15.000 do 18.000 godina. Smatra se da su živeli po grupama u pećinama, bavili se lovom, skupljali hranu i pravili primitivna oružja i oruđa od drveta i kamena. Po imenu ostrva na kome su nađeni nazvani su homo floresiensis. Još uvek ne postoje saznanja u kakvom su evolucionom srodstvu sa homo sapiens-om i da li su imali kontakte s njim.
Skeleti sličnih bića otkriveni su ponovo, ovoga puta na ostrvima Palau (Pacifik). Oni su, međutim, stari samo 900 do 2.800 godina. Kao što se i moglo očekivati, pojavile su se različite naučne teorije. Neke od njih, zahvaljujući sličnosti, povezale su ih s hobitima, dok su druge podržavale ideju o genetskoj modifikaciji ljudske vrste nastaloj zbog uslova života na izolovanim ostrvima i razmnožavanja među bliskim srodnicima. Sve te teorije još uvek su pod znakom pitanja, ali se očekuje da će napredak tehnike i nove metode istraživanja dovesti do otkrića porekla „ostrvskih patuljaka“.
Ostatke „ostrvskih patuljaka“ na ostrvima Palau pronašao je tim istraživača predvođen profesorom Lijem Bergerom (Lee Berger), University of the Witwatersrand, Johanesburg, Južnoafrička Republika. Ostrva na kojima su istraživali su stenovita i prepuna pećina. U njima su ova bića živela, ali je pronađeno i desetak pećina koje su im služile kao groblja. U njima je nađeno najviše skeletnih ostataka, po kojima se može zaključiti da su „ostrvski patuljci“ bili čak manji od Pigmeja. Odrastao muški primerak vrste težio je oko 43, a ženski oko 29 kilograma. Čitava javnost s nestrljenjem očekuje nova saznanja i činjenice koje će rasvetliti poreklo ovih neobičnih bića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.