Privatne kompanije u novoj svemirskoj trci u centru NASA

Američka svemirska agencija NASA će uskoro opet moći da šalje astronaut na Medjunarodnu svemirsku stanicu sa teritorije SAD, prvi put od povlačenja iz upotrebe spejs šatla 2011. godine.

Za taj poduhvat su ključne privatne kompanije Boing (Boeing) i Spejseks (SpaceX) koje imaju komercijalne ugovore s NASA. Učešćem više privatnih kompanija je na neki način pokrenuta „nova svemirska trka“ u Svemirskom centru Kenedi, rekli su zvaničnici.

Probni testovi, medju kojima su i misije s posadom, planirani su za 2018, preneo je Asošijetid pres.

Direktor Kenedijevog centra za planiranje i razvoj Tom Engler je rekao da je u centru mnogo uloženo kako bi se omogućili svemriski letovi u narednih 50 i više godina, što će iskoristiti i privatne kompanije.

Javno-privatno partnerstvo je preobrazilo Kenedijev centar u svemirsku luku koju može da koristi više kompanija. NASA razvija Sistem za svemirska lansiranja i letelicu „orion“ za misije u dubokom svemiru, izmedju ostalog i do Marsa, dok je privatnim kompanija ostavila da prevoze ljude do niske Zemljine orbite.

Boing pravi „SCT-100 starlajner“ (CST-100 Starliner) koju će prevoziti astronaute do svemirske stanice. Trenutno se pravi tri „starlajnera“, medju kojima je u jedan u kojem će sledeće godine biti astronauti.

„Ako je Mars vrh Mont Everesta, niska Zemljina orbita je bazni kamp. Komercijalne kompanije su šerpasi da stvari nose tamo“, rekao je Kris Ferguson, bivši astronaut NASA i direktor za posadu i misije u Bonigu.

Spejseks, koji prenosi teret do svemirske stanice letelicom „dragon“, modifikovao je stru lansirnu rampu za svoje rakete „falkon 9“ (Falcon 9), koje je uspešno višekratno koristio. Kompanija Ilona Maska planira da koristi novu verziju letelice, „dragon 2“, za prevoz astronauta do svemirske stanice.

Kompanija Blu oridžin (Blue Origin), koju je osnovao Džef Bejzos, pravi fabriku raketa koje planira da lansira iz Kejp Kanaverala.

Boing i Junajtid launč alajans ( United Launch Alliance) prave toranj za ulazak astronaut u „starlajner“ koji bi trebalo da bude lansiran uz pomoć raketa „Atlas V“ koje su jedne od najpouzdanijih, navodi AP.

„Ovo je zaista Apolo era za sledeću generaciju. Ovo inspiriše sledeću generaciju da se opet zaljubi u svemir, da zaista ispita granice i utaba nam put za buduća komercijalna istraživanja svemira“, rekla je Šenon Kogin iz Junajtit launč alajansa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.