Profesor Lara Kroft

Kako video-igre utiču na decu? Mnoga ispitivanja tvrde da povećavaju agresivnost, navikavajući ih na prizore pune krvi i nasilja. Ipak, teško je ovako nešto izmeriti i doći do pravog, valjanog zaključka: ako su deca agresivna, da li treba svaliti svu krivicu samo na video-igre? I da li je sve dominantniji oblik zabave, isključivo odgovoran za promene u ponašanju?

Britanski psiholog Majkl Houv (Michael Howe) nedavno je objavio rezultate istraživanja, koji video-igre pokazuju u drugačijem svetlu – on tvrdi da Lara Kroft (Lara Croft), junakinja jedne od najpopularnijih igara, može da bude i izvrstan „profesor“. Naime, pređašnjim je istraživanjima utvrđeno da letnji raspust može da dovede do zaboravljanja gradiva i svega onog što je naučeno tokom školske godine. Mentalna neaktivnost dovodi do toga da znanje „isparava“, a učenicima je potrebno najmanje dve nedelje boravka u klupi kako bi se ponovo „zagrejali“.

Upravo tu priskače u pomoć Lara Kroft: igranje ove (ili neke druge) igre, predstavlja mentalnu aktivnost, koja održava moć koncentracije i sprečava zaboravljanje naučenog.

Srodne teme:

  • Relaksacija zaglupljuje!

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.