Programeri pronalaze greške u programu zatvorenih očiju

Mukotrpna faza u stvaranju kompjuterskog programa, otklanjanje grešaka (debugging), u kojoj treba proveriti ispravnost hiljada ili čak stotina hiljada linija programskog koda, mogla bi da bude znatno olakšana novom metodom koju razvijaju Britanci Pol Vikers (Paul Vickers) i Džejms Alti (James Alty). Njihova metoda omogućuje proveru ispravnosti kôda – zatvorenih očiju.

Dosadašnje metode, koje su olakšavale proces pronalaženja grešaka, uglavnom su se kretale u pravcu grafičkog prikaza programa i mogućnosti da se vizuelnim putem otkrivaju nepravilnosti. Najnovija metoda otkriva, međutim, da je i čulo sluha podjednako podesno za takve zadatke. Naime, dva britanska programera napravila su sistem koji programski kod pisan u jeziku Pascal pretvara u muziku.

Određene muzičke fraze odgovaraju određenim konstrukcijama u pomenutom jeziku, i kada je sve u redu, muzika koju programer čuje je skladna. Ako postoji greška, osoba koja traga za nepravilnošću čuće akord koji „odskače“ i osetiti da je harmonija poremećena. Prvo testiranje sistema u kom je učestvovalo 22 studenta kompjuterskih nauka, pokazalo je da oni koji programski kod čuju, lakše otkrivaju greške od onih koji su kôd mogli da samo da gledaju.

Prvi rezultati su ohrabrujući, ali tek treba ispitati koliku ulogu igraju muzička nadarenost i sluh programera koji sistem koristi, kao i da li ova metoda daje bolje rezultate od vizulenih pristupa koji se trentuno koriste.

Korisna adresa:

  • James Alty

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.