U trendu

Pronađena „Anđeoska čestica“, na pomolu nastanak 10 puta bržih kompjutera!

Osamdeset godina nakon što je prvi put predloženo njeno postojanje, naučnici sa Univerziteta u Stenfordu pronašli su Anđeosku česticu, koja istovremeno postoji kao materija i antimaterija.

Antimaterija je supstanca koja se sastoji od elementarnih antičestica, za razliku od uobičajene materije koja je sastavljena od elementarnih čestica.

 

Istraživači su dugo smatrali da bi se materija i amtimaterija, u slučaju da se ‘sretnu’, međusobno poništile, pri čemu bi oslobodile velike količine energije u obliku gama zračenja ili drugih čestica.

Ali 1937. godine, italijanski fizičar Etore Majorana ukazao je na moguće postojanje tipova čestica koje su same sebi antičestice. Nazvao ih je fermioni.

Fizičari su sada prvi put u istoriji pronašli dokaz njihovog mogućeg postojanja.

„Ovo otkriće označilo je kraj jednog od najintenzivnijih istraživanja u fundamentalnoj fizici, dugo 80 godina“, rekao je profesor Šučeng Džang sa Stenford univerziteta, prenosi Dejli mejl.

 

 

Ukoliko fermioni zaista postoje, mogli bi da dovedu do velikoj proboja na polju kvatnog računarstva i nastanka kompjutera nekoliko desetina puta bržih od onih koje danas koristimo, piše B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)