Prva komercijalna lokacija za lansiranje svemirskih letelica u Kini spremna za rad

Fotografija dronom prikazuje lansirnu rampu broj 1 na lansirnoj lokaciji komercijalnih svemirskih letelica Hainan u Venčangu, u južnoj kineskoj provinciji Hainan. (Sinhua/Pu Siaosu)

Prva kineska komercijalna lokacija za lansiranje svemirskih letelica spremna je za operacije u južnoj kineskoj provinciji Hainan od 30. juna, nakon što je završila probu simulacije lansiranja rakete koristeći svoje dve lansirne rampe, prenosi Sinhua.

Prema podacima kompanije za komercijalno lansiranje svemirskih letelica Hainan internešenel (Hainan International Commercial Aerospace Launch – HICAL), koja je izgradila lansirno mesto i upravlja njime,vežbe izvedene pomoću lansirnih platformi uključivale su prskanje vode i hlađenje sistema za potop, kao i test erekcije ruke za podizanje rakete.

Nakon procena, HICAL je potvrdio da je lokacija operativna za misije lansiranja.

Predsednik HICAL-a Jang Tianliang pozvao je kompaniju da radi sa programerima satelita i raketa i da se pripremi za prvu misiju lansiranja sa lokacije.

Formiran u junu 2022. godine, HICAL su osnovali vlada provincije Hainan, Kineska korporacija za svmeirsku nauku i tehnologiju, Kineska korporacija za svemirtsku nauku i industrijui i Kineska grupacija za satelistsku mrežu.

U mesto lansiranja uloženo je približno četiri milijarde juana (oko 560 miliona američkih dolara) i nalazi se na obali grada Venčang. Uključuje lansirnu zonu, zgradu TT&C (telemetrija, praćenje i komandovanje), zgrade višestrukih raketnih sklopova, objekte za testiranje i integraciju svemirskih letelica, objekte za skladištenje goriva i druge strukture.

Postavljeno je na geografskoj širini od 20 stepeni severno, što omogućava prednosti niske geografske širine, koja povećava kapacitete raketnog tereta i smanjuje troškove lansiranja.

U poređenju sa lansirnim mestima u unutrašnjosti, priobalna lansirna mesta su pogodnija i bezbednija jer se velike rakete mogu transportovati do mesta brodom, što je veoma važno za komercijalne usluge lansiranja. Vlada provincije Hainan planira novu, namensku luku.

Priobalna lokacija takođe daje HICAL-u prednost u oporavku višekratnih raketa nakon lansiranja. Kompanija sarađuje sa komercijalnim razvojnim timovima za rakete kako bi sprovela eksperimente vezane za vertikalna sletanja i izvlačenje raketa iz mora.

Lansirno mesto, kako je rečeno, dizajnirano je sa dve lansirne rampe za rakete na tečno gorivo i još dve za rakete na čvrsto gorivo, pri čemu su lansirne rampe br.1 i br.2 završene u decembru 2023. odnosno junu 2024. godine.

Platforma br. 1 je projektovana za Dugi marš 8 (Long March-8,) kinesku novu generaciju raketa srednje nosivosti. Platforma br. 2 je sposobna za lansiranje više vrsta raketa različitih prečnika komercijalnih raketnih kompanija. Svaka platforma ima godišnji kapacitet od 16 lansiranja.

Sistem za snabdevanje pogonskim gorivom i gasom na mestu lansiranja je sposoban za dopunu goriva i snabdevanje tečnim kiseonikom, tečnim vodonikom, kerozinom i metanom.

HICAL će takođe podržati komercijalne raketne kompanije u pružanju međunarodnih komercijalnih usluga lansiranja. Siang Dalin, zamenik direktora tehničkog odeljenja HICAL-a, rekao je da će kompanija izdati univerzalni interfejs fajl komercijalnih raketnih projekata kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.

Komercijalna svemirska industrija je prvi put ove godine uključena u izveštaj o radu kineske vlade. Navedena je kao jedna od „industrija u nastajanju i industrija orijentisanih na budućnost“ koje vlada planira da neguje.

Prema Kineskoj plavoj knjizi o vazduhoplovnoj nauci i tehnologiji iz 2023. godine, zemlja je završila 26 komercijalnih lansiranja u 2023. godini, što čini 39 odsto njenog ukupnog broja lansiranja.

Kinesko komercijalno svemirsko tržište održava brz rast od 2015. godine, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od više od 20 procenata od 2017. do 2024. Procenjuje se da će njegova tržišna vrednost biti oko 2,34 triliona juana do 2024.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.