Prvi Flash virus

Doskora nije bilo razloga za strah kada su u pitanju .swf fajlovi, tj. popularne Flash animacije: pre nekoliko dana je i ovaj tip datoteka postao ugrožen i potencijalno opasan kao nosilac virusa. Na adresu antivirusne kompanije Sophos 7. januara je nepoznati autor poslao Flash fajl koji sa sobom nosi virus, nazvan SWF/LFM-926. Da bi do zaraze došlo, potrebno je da primalac virusa poseduje Flash plejer, i da pomoću njega otvori fajl. Po otvaranju, na ekranu se vidi tekst „Loading.Flash.Movie…“ dok se u pozadini vrši učitavanje DOS programa koji inficira sve .swf fajlove koje pronađe na hard-disku. Za to vreme, primalac ništa ne sumnja, jer se na ekranu pojavljuje slagalica sa brojevima, interaktivna Flash animacija.

Novi virus napada isključivo Windows NT, 2000 i XP operativne sisteme, pri čemu nije destruktivan i, očigledno, predstavlja samo prezentaciju novog načina za širenje virusa. Kompanija Macromedia je na svojim stranicama objavila i program koji vrši čišćenje novog virusa, kao i upozorenje da treba biti krajnje oprezan sa .swf datotekama koje dolaze iz nepouzdanih izvora. Takođe, naglašeno je i da do zaraze ne može da dođe gledanjem Flash animacija iz browsera, već isključivo kada se to vrši pomoću Flash plejera, odnosno kada se zaraženi fajl snimi na hard-disk.

Bez obzira na činjenicu da virus nije destruktivan, jasno je da tvorci virusa stalno traže nove načine širenja zaraze, i da će se, posle ovog „eksperimenta“, neko već potruditi da „SWF/LFM-926“ usavrši, i doda mu nove i opasnije mogućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.