U trendu

Ruska filmska ekipa vratila se na Zemlju posle snimanja na Medjunarodnoj svemirskoj stanici

Kapsula Sojuz sa astronautom i dva člana ruske filmske ekipe sletela je danas na Zemlju posle troipočasovnog putovanja sa Medjunarodne svemirske stanice.

Kapsula koja je sletela pod crveno-belim padobranom posle ulaska u zemljinu atmosferu spustila se uspravno na kazahstanskoj stepi kako je predvidjeno danas u 6.35 po srednjoevropskom vremenu. U letelici su bili astroanut Oleg Novicki, glumica Julija Peresild i reditelj Kim Šipenko.

Peresild i Šipenko stigli su na Medjunarodnu svemirsku stanicu 5. oktobra na 12-odnevno snimanje delova filma „Izazov“ u kome hirurg koga igra Peresild na svemirskoj stanici pokušava da spase člana posade kome je potrebna hitna operacija u orbiti. Novicki koji je proveo više od šest meseci na svemirskoj stanici igra obolelog kosmonauta u filmu.

Posle sletanja zemaljska posada je izvukla njih troje iz kapsule i stavila ih u pripremljena sedišta dok se prilagodjavaju gravitaciji, a zatim će biti prebačeni u medicinski šator na pregled. Svo troje su izgledali zdravo i raspoloženo.

Na Medjunarodnoj svemirskoj stanici ostalo je sedam astronauta: Rusi Anton Škaplerov i Pjotr Dubrov, Amerikanci Mark Vande Hei, Šejn Kimbro i Megan Mekartur, Toma Preske iz Evropske svemirske agencije i Japanac Aki Hošide.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar