U trendu

Sa mobilne na fiksnu telefoniju

Kompanija Simens svojim novim bežičnim telefonima Gigaset SL740 (za analogne signale) i Gigaset SLX740 isdn (za digitalne signale) omogućava prelaz sa mobilne na fiksnu telefoniju. Poput mobilnih telefona ovi bežični telefoni moći će da šalju MMS poruke i da koriste sve mogućnosti koje može pružiti ugrađen digitalni fotoaparat.

Gigaset SL740 je analogni bežični telefon elegantnog i atraktivnog dizajna. Za sada se izrađuje u boji titanijuma, mada se planira izrada i u drugim bojama. Jedna bazna stanica omogućava povezivanje sa šest slušalica, kao i kod većine telefona ove vrste. One se napajaju baterijama koje omogućavaju autonomiju u vremenu od 15 sati neprekidnog rada, to jest do 250 sati u režimu čekanja. Digitalni model Gigaset SLX740 isdn poseduje sve mogućnosti prethodnog modela, kao i funkcije ISDN-a kojima se ostvaruje veća brzina prenosa podataka. U daljem razvoju ovih uređaja planira se mogućnost bežičnog povezivanja sa računarom i mogućnost pristupa Internetu.

Vrlo korisne i zanimljive mogućnosti ovih telefona ostvaruju se zahvaljujući ugrađenom digitalnom fotoaparatu. Na taj način omogućeno je snimanje fotografija i kratkih video klipova. Displej na telefonskoj slušalici ima rezoluciju 128 x 128 piksela, a slika je ostvarena sa 4.096 boja. Ugrađeni fotoaparat omogućava slanje MMS poruka bogate sadržine. Pored fotografija, one mogu da sadrže zvuk (polifona muzika) i tekst (ukupno do 640 karaktera).

Uz sve te karakteristike ovi Siemens-ovi modeli nude vrlo široke mogućnosti personalizacije uređaja. U imenik se može upisati do 200 brojeva. Svakom upisanom telefonskom broju mogu se dodati fotografije vlasnika ili odgovarajuća muzika kao asocijacija na određenu osobu. Imena (iz imenika) mogu se grupisati i po prioritetima. Slični multimedijalni efekti mogu se povezati sa opcijom kalendara. Telefon na taj način može da podseti vlasnika na zakazane sastanke, rođendane i slično. Pored svega toga, ova dva telefona mogu se koristiti i za priređivanje prezentacija, čak i poslovnih.

Cena bežičnog telefona Gigaset SL740 iznosi 170 evra. S obzirom na njegove mogućnosti, priznaćete da to i nije mnogo. Na evropskom tržištu ovi aparati trebalo bi da se pojave do kraja aprila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.