Samsung misli na dame

Lagan mobilni telefon prelepog dizajna, u kombinaciji nežnoružičaste i srebrnastobele boje i još četiri isto tako atraktivne kombinacije – što bi se reklo, pravi ženski telefon. U pitanju je ekskluzivni Samsung-ov model E530. Ova južnokorejska kompanija već je dokazala da misli na dame i da vrlo efektno ume da kombinuje lepo s korisnim i funkcije mobilnih telefona sa šminkanjem (modeli A400 i T500).

Ovaj prelepi preklopni model je vrlo malih dimenzija i težine (86 x 43 x 26 milimetara i 85 grama). Kućište mu je od specijalno obrađene plastike koja podseća na keramiku. Spoljni ekran napravljen je OLED tehnologijom i ima rezoluciju 96 x 96 piksela i 65.000 boja. Iznad tog ekrana nalazi se digitalna kamera (CMOS) s rezolucijom od jednog megapiksela i LED blicem. Sa zadnje strane kućišta smeštena je litijum-jonska baterija koja obezbeđuje pet sati razgovora ili 220 sati rada u „stand by“ režimu.

Rasklapanjem telefona pristupa se vrlo kvalitetnom glavnom TFT LCD ekranu (rezolucija 176 x 220 piksela i 262.000 boja). Pored uobičajenih funkcija on ima i tipično žensku funkciju – dok je isključen, služi kao ogledalo. Međutim, čak i dok se ekran koristi, okvir oko njega može da posluži za blic proveru izgleda i šminke na licu. Tastatura je takođe dizajnirana s ukusom i funkcionalno. Navigacioni džojstik omogućava lak pristup funkcijama (meniju), a i sama tastatura napravljena je tako da se tasterima lako pristupa (treba imati u vidu lepo oblikovane nokte vlasnica, pa su iz tih razloga dva tastera u sredini malo izdignuta u odnosu na ostale).

Prelep izgled je glavni adut ovog telefona. Ipak, njegove karakteristike i mogućnosti ne zaostaju za dizajnom. Po karakteristikama pripada srednjoj klasi Samsung-ovih mobilnih telefona s podrškom za 2-band GSM mrežu, GPRS, MMS poruke, e-mail, aplikacije WAP 2.0 i Java 2.0, kao i bežičnu Bluetooth tehnologiju. Pored toga, ima funkciju MP3 plejera, diktafona i ugrađenu digitalnu kameru za snimanje fotografija i video-inserata s rezolucijom 352 x 288 piksela i s trajanjem do 60 minuta.

Specifičnost ovog telefona su i softverske aplikacije Women“s Life. One obuhvataju ključne teme povezane s interesovanjem žena – aplikaciju Biorhytms, zatim izračunavanje idealne težine, kalendar ciklusa, pomoć pri kupovin i drugo. Ove aplikacije postojale su i kod prethodnih Samsung-ovih „ženskih“ modela, ali su u ovom slučaju obogaćene novim mogućnostima. Na primer, dodata je aplikacija Fragrance Type. Radi se o pomoći vlasnici telefona pri izboru parfema za večernji izlazak, zavisno od prilike i okolnosti. Kad je o tome reč, držaćemo se principa „no comment“, a za kraj ćemo još samo navesti cenu – 280 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.