U trendu

Satelitska zaštita

Kompanija MessageLabs koja pruža usluge nadziranja i filtriranja elektronske pošte tvrdi da je posle virusa „I Love You“ njihov ukupan broj u naglom porastu. Predstavnici ove kompanije izjavljuju da su prošle godine zaustavljali u proseku 2.000 virusa, a da je taj broj u ovom trenutku čitavih 16.000.

U takvom okruženju postalo je izuzetno važno što pre reagovati na pojavu novog virusa i poslati kompanijama antivirus da bi se sprečile ogromne finansijske štete.

Novi oblik borbe su satelitske mreže, koje mnogo brže odašilju antivirusni softver. Takav primer je južnoafrička firma Satellite Safe. Njihov glavni tehnolog Ian Melemed ističe da je od najveće važnosti istovremeno odašiljanje delića informacija milionima korisnika širom sveta. Satellite Safe motri 117 izvora informacija o anti-virusima a kada se otkrije novi virus, šalje upozorenje putem satelita korisnicima. Ta informacija stiže svima u roku od dva minuta od trenutka otkrivanja. Pošto svi virusi imaju jedunstveni znak raspoznavanja, sledeći korak je slanje email-filter programa koji otkriva, zaustavlja i rešava se virusa. U pitanju je nadogradnja email klijenta koja se odvija automatski, odnosno nije potreban nikakav download ili posećivanje sajta.

Iskustvo sa „I Love You“ virusom pokazuje da je vreme od zaista presudne važnosti. Ovaj „crv“ je otkriven čitavih osam sati pre nego što je počinio ikakvu štetu, ali je ipak imao vremena da deluje zbog višesatnog čekanja na lek. Odziv od samo par minuta Satellite Safea bi zaista značio revoluciju. S druge strane se pojavljuju i novi robot-programi čija je isključiva namena „krstarenje“ mrežom i otkrivanje sumnjivih programa. Ovakav softver bi u čvorištima mreže otkrivao viruse i sprečavao da uopšte uspeju da dođu do servera kompanija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.